Яку їжу краще запасати на зиму у воєнний час: повний перелік

Як правильно зберігати припаси і скільки їх потрібно?

На сьогодні у соцмережах активно обговорюються особливості продуктових запасів у воєнний час, коли можна і без світла раптово залишитись, і терміново змінити місце проживання.

Які продукти і в яких об’ємах потрібно заготовляти на зиму, коли йде війна, розбиралося видання «КП в Україні».

Врожай – не те, що за вікном, а те, що у коморі 

Багато людей звикли жити за принципом: щось вродило – заморозили – минув рік – викинули. Але цей рік для нас точно нетиповий, так що розкидатися їжею не варто.

Як і «гребти» все підряд, з іншого боку. Якщо ви любите вишні, але не дуже любите абрикоси, то запасіться краще вишнями – без оцього типового людського: «Як не буде що їсти, то й абрикоси з’їмо!». Краще мати в запасі те, чого дійсно хочеться, не займаючи зайве місце.

А взагалі, щоб сформувати запаси, спершу проведіть ревізію того, що вже є, і прикиньте, на скільки часу вам цього вистачить. Наприклад, якщо в морозилці є 3 кг пельменів, а їсте ви їх раз на місяць, то новий запас пельменів точно не потрібен.

 

За цим принципом розрахуйте приблизну витрату продуктів. Тобто, якщо у вас вистачає пляшки соняшникової олії на місяць, то ваша межа запасів – 3 пляшки. 5 точно будуть зайвими.

Проаналізуйте так усі продукти.

Продукти тривалого зберігання

Ті, хто мають досвід життя в окупації, кажуть, що першими з магазинів зникають борошно, цукор, дріжджі й олія. Як бачимо, це ті продукти, які не пропадуть тривалий час. Їх краще купити із розрахунку на 2-3 місяці і в міру використання поповнювати запаси.

Тобто, якщо 1 кг цукру у вас йде за 2 тижні, а пачка соди – за пів року, то правильним буде запас 5-6 кг цукру та 1 (!) пачка соди (ну, максимум 2, бо хтозна, що там далі буде )

Щодо круп, то знову ж таки, користуючись вищеописаними правилами, купуйте лише те, що дійсно їсте.

Отже, із продуктів тривалого зберігання запасаємо:

  • цукор
  • сіль
  • сода
  • оцет
  • борошно
  • соняшникова олія
  • томатна паста
  • крупи
  • макарони
  • спеції
  • сухі дріжджі
  • чай
  • кава

Консервація

Консервація – це, мабуть, найпопулярніший спосіб заготівлі в Україні. Якщо варення і домашні лечо – ваш коник, то робіть заготовки:

  • джеми й варення;
  • консервовані овочі (огірки, помідори, баклажани, кабачки, перець, асорті тощо);

Якщо ви ніколи нічого не консервували, починати це робити зараз точно не варто. Придбайте по кілька баночок улюблених джемів і солоних огірків й переходьте до наступного пункту.

Читайте також: Які продукти мають бути в запасі під час кризи? ПЕРЕЛІК

Стратегічний запас: які продукти майже не псуються з часом

Заморожування

Найпростіший і найшвидший спосіб домашніх заготовок. Щоправда, щоб усе це використовувалося, потрібно справді робити заготовки, а не просто засунути у морозилку величезний кабачок.

Основні правила: вишню й черешню треба морозити без кісточок, кабачки – натерти на тертку і добре віджати, баклажани перед заморожуванням потрібно запікати або ж обсмажувати, заготовки на супи (наприклад, перець, помідори, гриби) мають бути помиті й порізані. М'ясо і рибу потрібно нарізати на порційні шматки, зробити битки чи котлети і вже потім заморожувати у сирому чи готовому вигляді.

Отже, морозимо:

  • м'ясо
  • рибу
  • гриби
  • овочі чи овочеві набори
  • ягоди

Основний ризик такого способу зберігання у воєнний час полягає у відключенні світла. Якщо у вас є генератор або ви знаєте, куди зможете переправити своє «заморожене багатство» у випадку форс-мажору, це ваш спосіб. Якщо ж ні, беріть до уваги, що без світла морозилка зберігає температуру максимум 4-5 днів (і якщо її не відкривати).

Сушіння

Це, напевно, «найбільш воєнний» спосіб заготівель. По-перше, нічого не пропаде, якщо відключать світло. По-друге, все це довго зберігається, а у разі непередбачуваних обставин можна взяти з собою, на відміну від банок із консервацією, які є громіздкими і незручними.

Отже, що можна сушити:

  • фрукти (або купити готові сухофрукти)
  • овочі
  • гриби
  • щавель, кріп, петрушку та іншу зелень

Готова їжа

Цей розділ заготовок незамінний у будь-який час, а тим паче у воєнний:

  • хлібці
  • сухарі
  • печиво в пачках
  • сало
  • гірчиця
  • консерви
  • мед
  • цукерки
  • цукати
  • горіхи й насіння
  • каші і супи швидкого приготування

Цей список найкраще трансформувати під себе. Наприклад, якщо ви любите згущене молоко, а до меду байдужі, сміливо змінюйте мед на згущене молоко. Те саме – з супами і кашами швидкого приготування.

Гірчицю (хрін, кетчуп, аджику або інший соус) потрібно брати в м'яких пакетах із кришкою, що закручується. Сало, хлібець, гірчиця - і ось готовий перекус на всі випадки життя.

До речі, частину з цього списку - пачку хлібців, пачку печива, пакет з горішками - краще відразу покласти у тривожну валізку

Читайте також: Список із 22 продуктів, які дуже довго не псуються (ПЕРЕЛІК)

Запаси «на чорний день»: 8 типів консервів, якими треба запастись під час кризи

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення учасника бойових дій

У Рівному на зупинці 12 школа, знайшли посвідчення учасника бойових дій. Документ виданий, на ім'я Рогожніков Віктор Петрович. За деталями звертайтесь за номером: 099 92 60 612

У Рівному знайшли техпаспорт на прізвище Поліщук

У Рівному 1 листопада знайдено техпаспорт, в районі масив Київський. Документ виданий, на ім'я Поліщук Наталія Володимирівна. За деталями звертайтесь за номером: 096 118 5225

У Рівному знайшли посвідчення водія та документи

У Рівному на автовокзалі на вулиці Київській знайшли посвідчення водія і техпаспорти, на ім'я Валерія Володимировича Смикало. За деталями звертайтесь за номером: 067 64 57 603

Більше оголошень