Як зберегти кабачки свіжими до весни

Про правильне зберігання кабачків у погребі, міській квартирі і звичайному холодильнику

Щороку перед дачниками постає проблема зберігання врожаю. На жаль, тривале зберігання всіх сортів кабачка неможливо, інформує Ukr.Media.

Для цього підходять тільки такі зимові сорти:

«Фестиваль», «Грибовський» і «Золотий кубок».

Їх відрізняють великі розміри, товста шкірка і маленька кількість насіння.

Також до лежання придатні:

«Аеронавт» — цей вид, що має циліндричну форму і темно-зелений відтінок, досягає стиглості всього за 46-48 днів і зберігається до 4 місяців;

«Арлика» зовні дуже схожий на попередній сорт і відрізняється особливо тривалими термінами зберігання;

«Ассете» — ці великі і практично позбавлені насіння овочі можуть використовуватися протягом 3,5 місяців;

«Жовтоплідний» — це слаборебристий циліндричний сорт, який може лежати до 3 місяців;

«Негреня» — це вид, який отримав свою назву завдяки незвичайному чорно-зеленому забарвленню, зберігається близько 2 місяців;

«Якір» - цей ранньостиглий сорт кабачків, він може зберігатися до 1 місяця без будь-якої втрати якості.

Що стосується цукіні, то прекрасно зберігаються «Циганеня», «Золотинка», «Аеронавт», «Чорний красень», «Зебра», «Джміль», «Шпак», «Неро де Мілано» і «Багатоповерховий».

Після того, як ви зрозуміли, до якого сорту належать овочі, слід визначитися, як зберігати кабачки і яке для них вибрати місце.

Підготовка

Перш за все, необхідно підготувати кабачки. Підготовка починається ще в період збору. Дуже важливо зібрати овочі до настання заморозків. Навіть якщо плоди підмерзли зовсім трохи, вони стають абсолютно не придатними для зберігання. При зборі овочів важливо залишити ніжку довжиною в 5-6 см, це не дозволить інфекціям проникнути всередину.

Не мийте кабачки, відібрані для закладки в льох, а лише злегка обтрусіть з них землю. Незалежно від того, яке місце для зберігання ви вибрали, не складайте овочі в пакет. Кабачки повинні лежати тільки у відкритому вигляді.

Зберігання в погребі

При укладанні кабачків на зберігання необхідно залишати між ними невеликі проміжки. Головна умова полягає в тому, щоб погріб відповідав санітарним нормам, був сухим і прохолодним. Кращою температурою для тривалого зберігання кабачків вважається +4+10 °C.

Найзручніше складати кабачки на стелажі, посипані сіном або викладені вощеним папером. Ідеальне зберігання передбачає розміщення в один шар з невеликими інтервалами.

Удома

З огляду на те, що кабачки можна зберігати при температурі до +10 °C, ви цілком можете розмістити їх у себе у квартирі. Зберігання повинно проводитися в сухому і недоступному для сонця місці, наприклад, в коморі, на заскленому балконі. Темрява є обов'язковою умовою, бо світло активує процеси росту, і насіння в кабачках може почати проростати.

Якщо у вашому будинку немає місця з такою температурою, то терміни зберігання в домашніх умовах значно знижуються. При кімнатній температурі більшість сортів зберігаються не більше 1 місяця.

У холодильнику

Хоча стандартна температура холодильника підходить для кабачків, висока вологість може спровокувати гниття і утворення цвілі. Щоб уникнути цього, складіть кабачки в паперовий пакет. Зробіть невеликі отвори для вентиляції. У відділенні для овочів вони можуть лежати до 3 тижнів.

Кабачки прекрасно підходять для заморозки. Технологія її приготування дуже проста. Спочатку кабачки ретельно миють, потім підсушують і нарізають невеликими кубиками. Потім невеликі порції нарізки складають в повітронепроникні пакети і поміщають в морозилку.

Зберігання цукіні

Багато дачників називають цукіні кабачком-довгожителем. Це пов'язано з тим, що вони можуть лежати в погребі або в підвалі аж до появи нового врожаю.

Правильне зберігання цукіні також починається зі збору.

Для заготовок вибирають тільки стиглі овочі зі щільною шкіркою.

 

Їх зрізають з куща за допомогою гострого секатора, залишаючи невеликий хвостик.

 

Потім їх необхідно очистити від землі і залишити сушитися на сонці на 1 день.

Незалежно від того, чи зберігаєте ви кабачки або цукіні, не забувайте регулярно оглядати свій урожай. Перші ознаки гниття і хвороби будуть помітні по хвостику, який ви залишили під час збору. Якщо він почорнів або сильно зсохся, дістаньте і розгляньте овоч.

При виявленні вм'ятин і потемнінь на шкірці, заберіть його з місця зберігання. Такий кабачок потрібно відразу ж використовувати. Також рекомендуємо уважно розглянути овочі, які знаходилися з ним по сусідству. Перевірки слід проводити 1 раз у 2 тижні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень