Як збільшити пенсію в Україні: поради економіста

І чому нинішня пенсійна система – не найкращий з можливих варіантів

Пенсія має складати не менше ніж 40% від трудових доходів. Про це свідчать стандарти Міжнародної організації праці (МОП).

В Україні ж цей показник зупинився на позначці у 27-28%, передає «Соцпортал».

Теоретично збільшити пенсію можна через зростання податків. Але це удар по бізнесу.

 

З іншого боку - у нас офіційно працює близько 5 млн громадян. Ще 2 млн – підприємці. А пенсіонерів маємо понад 11 млн осіб. Зрозуміло, що податків не вистачає, - каже економіст Олександр Охріменко.

Проте збільшити виплати пенсіонерам можна за рахунок цільової емісії гривні – друку грошей, розповідає експерт:

Якщо щомісяця пенсіонеру додавати по 100 грн, то до кінця року він отримає 1200 грн. Зможе більше купувати. Це стимулюватиме торгівлю, а тому – й економіку, - вважає Охріменко.

Додає, що накопичувальна пенсія не зможе підняти виплати теперішнім пенсіонерам. Щоб отримати суттєвий ефект, гроші на накопичувальний рахунок потрібно відкладати приблизно 25 років. Це пропозиція скоріше для працюючої молоді.

Щоправда, якщо щонайменше 50% коштів не перевести у валюту, то накопичення з роками знеціниться, - попередив економіст.

Нагадаємо, що з наступного року в Україні планують запровадити дві накопичувальні пенсійні системи. Накопичувальним рівнем зможуть користуватися усі потенційні пенсіонери.

Також його запустять для людей віком до 35 років, які працюють на роботах, що надають право на пільгову пенсію. За попередніми розрахунками, накопичувальна професійна пенсійна система охопить майже 150 тис. працівників, зайнятих на роботах із важкими і шкідливими умовами праці.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень