Припиняти виплату пенсій та забирати субсидії тепер можуть в Україні

Пільговиків і пенсіонерів починають ретельно перевіряти – за всіма доступними базами

В Україні починають серйозно перевіряти отримувачів соцдопомоги.

Ще торік для цього ухвалили спеціальний закон, який дозволив аналізувати доходи і витрати навіть тих, хто вже 3 роки, як не отримує грошей від держави.

Докладніше про те, яка інформація потрапляє до рук чиновників, звідки її беруть і як використовують, пише OBOZREVATEL.

Які пільги можуть переглянути після верифікації

 

Міністерка соцполітики Марина Лазебна пояснила, що ця перевірка покаже, які програми працюють неефективно, тож їх треба буде переглянути. Йдеться, зокрема, про маніпуляції громадянами заради отримання неправомірної вигоди.

Міністерка соцполітики Марина Лазебна

Українці приховують реальний дохід, спеціально розлучаються, отримують частину зарплати в конвертах і навіть фальсифікують документи, щоб отримати «зайву» виплату.

 

Через це всі отримувачі різного роду соцдопомоги відтепер проходять три етапи верифікації.

Перший – до того, як отримати виплату. Органи соцзахисту повинні зібрати необхідні документи і перевірити їх на достовірність. Виявити окремі порушення знайти досить легко. До прикладу, якщо українець купив автомобіль вартістю понад 50 тис. грн, а потім приховав це у своїй декларації і спробував оформити субсидію, чиновники з реєстру побачать таку покупку і відразу ж відмовлять у виплаті.

Другий – поточна верифікація. Її систематично проводять, коли людині вже призначили допомогу. Якщо під час отримання виплат спливе факт про те, що українець порушив умови надання допомоги і приховав цю інформацію, гроші відразу ж перестануть виплачувати.

Третій – ретроспективна верифікація. Ще три роки після того, як людина перестала отримувати гроші від держави, її можуть і будуть перевіряти.

Юрист Олександр Плахотник пояснив, що інформація про кожного, хто звернувся за допомогою, потрапить на спеціальну платформу.

Тут можна буде побачити все: відкриті банківські рахунки і залишки на них, інформацію про фактичне місце проживання, паспортні дані, ІПН, дані з податкової тощо.

 

Крім того, платформу поповнюватимуть даними з різних реєстрів. Зареєстрована машина чи нерухомість, велика покупка – все це можна відстежити через реєстри або банківський рахунок.

Яку інформацію можуть отримати

  • про зареєстровані автомобілі, мотоцикли та інші транспортні засоби;
  • реквізити документів, виданих особі, а також документів, на підставі яких видані такі документи, викрадених або втрачених документів, місця проживання;
  • про осіб, які порушили прикордонний режим, режим у пунктах пропуску через держкордон або режимні правила у КПВВ, а також правила митного оформлення ввезених на митну територію України транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;
  • виписок із бюджетних рахунків для зарахування надходжень щодо сплати особою штрафу за вчинення кримінального чи адміністративного порушення;
  • про джерела доходів, отриманих фізособами від податкових агентів, або ознаки наявності доходу, отриманого фізичною особою від здійснення підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

 

Що буде з тими, хто порушив

 

Виплату можуть або просто припинити, або змусити повернути до бюджету.

Тут все залежить від конкретного закону чи постанови, згідно з якою виділяють кошти. Незаконно отриману субсидію, до прикладу, доведеться повернути у повному обсязі.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень