Як правильно порушувати дієту і не набирати вагу

Правила, про які мало хто знає

Щоб у людини не починалася «харчова депресія», дієтологи ввели поняття «чітміл». Це день, коли офіційно дозволяється з'їсти те, чого дуже хочеться.

Однак є особливі правила, як не перетворити чітміл на катастрофу для організму.

Чітміл без прикрас

У перекладі з англійської чітміл означає «шахраювати щодо їжі».

Чітміл - це такий контрольований зрив у дієті, який не порушує її, а дозволяє дотримуватися надалі без шкоди для організму. Послаблення у суворому графіку прийому їжі дозволяють собі навіть спортсмени й адепти здорового способу життя.

При цьому тренований спортсмен може легко собі дозволити чітміл раз на 7-10 днів на кілька годин.

Якщо ж йдеться про людину з надмірною вагою і проблемами зі здоров'ям, то їй ослаблення режиму показане не частіше одного разу на 14-20 днів. Чітміл у цьому випадку виступає у якості психологічного заохочення та емоційного послаблення.

Очікування вихідних, коли можна побавити себе десертом або шматочком піци, допомагає полегшити одноманітне правильне харчування у звичайні дні.

Для тіла такі чітміли не зовсім корисні: цукор, трансжири, швидкі вуглеводи і сіль негативно впливають на роботу внутрішніх органів. Печінка і кишківник також страждають через підвищене навантаження.

Плануйте чітміл заздалегідь: наприклад, вихідні у колі друзів — ідеальний привід з'їсти щось заборонене. Так психологічне розвантаження буде повноцінним.

Дозволити собі чітміл можна тільки за умови дотримання постійної системи у харчуванні. Інакше харчові «послаблення» просто стануть добавкою до добової норми калорій. В такому разі це посприяє швидкому набору ваги.

Основні правила чітміла

Чітміл не повинен перевищувати норму у 1,5 тис. калорій: краще, якщо такий перекус буде доповнений продуктами з високою харчовою цінністю.

У день, коли дозволяєте собі чітміл, харчуйтеся звичайним чином. Нехай ваш улюблений продукт або страва доповнять основний раціон, не змінивши його повністю.

Робіть чітміл у першій половині дня: якщо з'їсте щось калорійне ввечері, організм не встигне витратити калорії.

Ідеальний час для харчових «пустощів» - після денного тренування або іншої фізичної активності. У цей момент швидкість метаболізму особливо висока.

Намагайтеся не поєднувати чітміл з переглядом фільмів або сидінням у соцмережах, інакше з'їсте зайве, забувши про норму.

Бажано готувати улюблену їжу самостійно. Наприклад, якщо обожнюєте гамбургери, закупіть все необхідне і зробіть їх вдома з якісних продуктів.

Пам’ятайте, що якщо у вас є психологічна залежність від їжі, чітміл - не найкращий варіант.

Джерело - Ukr.Media

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень