Дієтолог розвіює міфи блогерів про суперфуди. І наполягає на локальній їжі (ФОТО)

Корисна і доступна їжа — у нас «під ногами»

Льон замість чіа, гречка замість кіноа, замість кумкватів — буряк і гарбуз. Попри численні міфи, ‎корисна їжа є дешевою та доступною. ‎

Експерти зі здорового харчування радять не ставати жертвами реклами, яка обіцяє здоров'я і ‎довголіття, просуваючи певні продукти, а вибирати місцеві овочі, фрукти, крупи та іншу їжу.‎

ВВС News Україна зібрала декілька порад, як харчуватися з користю для здоров'я, але без шкоди ‎для гаманця.

Суперфуди — це місцеві продукти

Дієтолог Оксана Скиталінська розповідає, що багато українців є жертвами міфів щодо здорового ‎харчування.

Зокрема, ці міфи стосуються того, що їсти корисну їжу — дорого.

- Маркетинг нам пропонує продукти, які можна продати дорого, приписуючи їм певні властивості. ‎

 

Це так звані суперфуди — манго, ягоди годжі, чіа, чай матча та інші, — каже пані Скиталінська.

За її ‎словами, часто популяризаторами таких суперфудів є блогери з тисячами підписників.

Таким чином, складається враження, що здорове харчування не є доступним і що за нього треба ‎дорого платити, каже вона.‎

Дієтолог відстоює думку, що для людини найкорисніша — локальна їжа.

- До цієї їжі звикли наші предки, навіть ‎ферменти, які виробляються в організмі, налаштовані на краще перетравлення цих продуктів, - ‎каже Оксана Скиталінська.

Однак, додає вона, це не означає, що в нашому раціоні не може бути бразильських ‎горіхів чи авокадо.

Різноманітна і сира

Їжа має бути різноманітною — це овочі, фрукти, зелень, ягоди, горіхи та насіння.

- У нас немає ‎кумквата, але у нас є буряк, — каже пані Скиталінська і радить їсти різнокольорові овочі, які є ‎корисними, смачними й дешевими водночас, — це морква, буряк, капуста, цибуля, гарбуз.‎

‎Особливо цінними є квашені або ферментовані продукти, мочені, як їх ще називають, — капуста, ‎огірки, помідори. Це корисно для кишкової мікробіоти, яка й формує наш імунітет, стверджує ‎Оксана Скиталінська.

Дієтолог нагадує пропорції повноцінного споживання їжі:

половину тарілки мають займати овочі та ‎фрукти,

 

третину — круп'яні вироби,

 

решту — білкові продукти (сири, яйця, нежирне м'ясо, риба, білки ‎рослинного походження — бобові).‎

Їжа має бути правильно приготована — тоді вона найздоровіша.

- Тому варимо або запікаємо, але не ‎смажимо. Навіть коли смажимо на корисних оліях, така їжа втрачає свої поживні властивості, — додає вона. ‎

Усе, що можна з'їсти сирим — треба з'їсти сирим

«Золоте правило» Оксани Скиталінської: усе що можна з'їсти сирим - треба з'їсти сирим:

‎ - Ми думаємо, що броколі треба їсти лише вареною, але її можна з'їсти сирою.

 

Як і гарбуз, моркву, ‎буряк. Доповнюємо це хумусом.

 

Нарізаємо брусочками овочі і вмочуємо в хумус і жуємо.

 

Дуже ‎смачно і суперкорисно.

Протушкували чи легко відварили овочі, поклали шматочок м'яса чи яйце, додали або ні олії — і ‎маємо повноцінний сніданок. Або протушкували помідори, цибулю, додали яйце, притрусили ‎зеленню, а на десерт — ягоди, розповідає дієтолог.‎

Без голубців та вареників‎

Пані Скиталінська також радить не витрачати багато часу на приготування їжі. Дуже складні рецепти — це не ‎стратегія здорового харчування, вважає вона.‎

‎ - Замість того, аби ліпити вареники та крутити голубці, людина може з'їсти сирі овочі, а цей час ‎використати на пізнання чогось нового і фізичну активність, — додає дієтолог і нагадує, що ‎харчування — це інструмент, а не мета.

‎Їжа має бути простою та промислово необробленою

Чим більше з продуктом щось робили, тим він ‎шкідливіший і дорожчий.

Якщо ви не впевнені у складі продукту, краще його не брати, каже інший експерт ‎зі здорового харчування Ольга Ільюхіна. Вона автор освітнього проєкту «Здорове харчування для дітей» та ‎онлайн-курсу для дорослих «4 кроки до здорового харчування» на Prometheus. ‎

Пані Ільюхіна вказує на те, що

українці вживають забагато хліба, солодощів, солі, смаженої їжі та ‎алкоголю.

Водночас у їхньому раціоні замало фруктів, цілозернових злаків, бобових, горіхів та риби.

[media=181827]

Сочевиця, квасоля, горох доступніші за ціною, ніж м'ясо, і замінюють його

Експерт зі здорового харчування радить зменшити кількість солодощів у раціоні, натомість збільшувати споживання фруктів ‎та овочів до 300-500 г в день.‎

‎ - Яблуко, буряк, селера, редька, капуста — варіть, печіть, додавайте в супи та борщі.

 

Сезонні овочі ‎та фрукти купуйте на ринках та у фермерів.

 

Також доступними є морожені фрукти і ягоди, - ‎розповідає експертка.‎

Водночас варто бути обережними з картоплею, бо її часто переїдають.

Оптимально їсти картоплю - ‎‎2-3 рази на тиждень — печену, варену, гарно охолоджену — в салат, додає пані Ільюхіна.‎

Забагато солі й цукру ‎

‎60% солі ми отримуємо не з домашньої сільнички, а з перероблених продуктів, каже Ольга ‎Ільюхіна.

Зокрема, з перероблених м'ясних виробів (ковбаси та сосиски) і хліба.

Українці з'їдають в середньому пів кілограма хліба щоденно, а норма для жінки - 70 г, для ‎чоловіка - 90 грамів.

Експерти радять

обирати хліб з цілозернового борошна та висівок, який ‎здебільшого коштує дешевше, аніж білий хліб чи інша здоба.‎

Ще двічі на тиждень треба їсти рибу.

І не варто шукати лосося чи форель, коли доступнішими і не ‎менш корисними й смачними є оселедець, хек та скумбрія.

Ольга Ільюхіна нагадує, що до свого раціону варто ввести бобові, про які часто забувають.

‎‎ - Українці в середньому їдять 9 г бобових на день.

 

А МОЗ рекомендує 75 грамів сухих бобових ‎щоденно, — розповідає експертка.‎

‎Сочевиця, квасоля, горох доступніші за ціною, ніж м'ясо, і замінюють його. Це нежирний білок ‎рослинного походження.

 - З бобових можна робити салати, з нуту — популярний нині хумус, супи та ‎навіть цукерки, — розповідає пані Ільюхіна і ділиться рецептом:

 

змолоти разом квасолю, какао, ‎банан і фініки.

Горіхи та зернята ‎

Навіщо нам чіа, коли у нас є льон, який можна купити удвічі дешевше.

Експертка зі здорового харчування нагадує, що

доросла людина має щодня з'їдати жменьку ‎зернят і горіхів.‎

Коли ми говоримо «здорове харчування», то маємо на увазі не розкручені та дорогі авокадо, ‎годжі, чіа, кіноа і лосося, а рідні та доступні сало, яйця, смородину, гречку, гарбузи, оселедці та ‎льон.

[media=181826]

Експерти радять не шукати цілющих властивостей лише в екзотичних продуктах. Адже багато ‎корисних речовин є в продуктах, до яких ми звикли змалечку.

- Тепер на прилавках магазинів ‎з'явилася кіноа.

 

Але приблизно схожий склад мікроелементів є у нашій гречці, — нагадує Ольга ‎Ільюхіна.‎‎

Змінюйте свої пріоритети й шукайте здорові варіанти щодня, закликають експерти, адже ‎здорова їжа — доступна.

Усі фото — з мережі

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4


 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень