Як зробити, щоб домашні огірки були аж до заморозків: від чого це залежить

Ми знаємо 7 секретів. Якщо слідувати порадам, огірки будуть плодити аж до перших заморозків

Щойно починається сезон домашніх огірків, городники відразу кидаються готувати консервацію, забуваючи при цьому, що аби рослина й надалі давала хороший урожай, їй потрібен догляд.

Сьогодні розповідаємо, як «продовжити життя» огіркам, аби вони плодоносили аж до заморозків ???? ????

Догляд за посадками у липні

Усі огірки - і парникові, і ґрунтові - починають активно плодоносити у середині літа. Однак не треба думати, що для них достатньо самого щотижневого поливу і регулярного прополювання – так ви зможете збирати плоди лише протягом 2-3 тижнів.

Крім того, у липні догляд за тепличними овочами відрізняється від догляду за ґрунтовими огірками: плоди, що ростуть на грядці, ще потребують поливу, а от тепличним вкрай необхідне регулярне провітрювання ☝

Також вуличні огірки потрібно продовжувати обробляти від шкідників і захворювань (особливо після рясних дощів).

Правильний полив огірків

По закінченню цвітіння рослину варто добротно поливати. Для проведення водних процедур використовують теплу воду у пропорції 8-12 л/1 кв. м. Прикореневий полив роблять вранці, а ввечері зрошують листя.

Ґрунт біля рослин повинен зволожуватися на глибину не менше 20 см, а радіус поливу має бути не меншим 15 см.

 

Коренева шийка при цьому куща обов'язково має залишитися сухою.

Після проведення поливу плівкове укриття краще провітрити. Якщо у теплиці спекотно, у міжряддях можна поставити різні місткості із водою, які служитимуть зволожувачем повітря.

Підживлення огірків

У цей час кущі потребують не стільки азоту, скільки фосфору з калієм, а ще – мікроелементи. Тож, аби у період плодоношення огірки повноцінно розвивалися, треба провести хоча б дві, а краще – три підгодівлі ‼️

???? Спершу скористайтеся таким розчином: 10 л води + 1 ст. л. нітрофоски.

???? А через два тижні розведіть у відерці води коров'як (0,5 л) і сульфат калію (1 ст. л.)

Захист овочів від шкідників і хвороб

У якості профілактики хвороб підійде народний спосіб: молоко з йодом. Для його приготування слід 9 умовних частин води розмішати з 1 частиною молока і додати 3-4 краплі йоду. Цим розчином огірки обприскують раз на 7-10 діб.

У якості профілактичних заходів також можна обприскати кущі розчином, у якому містяться харчова сода (0,4%) і мило. А можна скористатися біопрепаратами типу «Фітоспорин-М», «Бактофіт» чи «Споробактерин».

Переносниками багатьох захворювань огірків є попелиці, тож профілактувати їх навалу – обов’язково. Для цього оглядайте усі чагарники, прополюйте бур'яни, зрошуйте культури настоянками тютюнового пилу й часнику, перемішаними з господарським милом.

Також не забувайте добре провітрювати теплицю ????

За появи шкідників застосуйте такі препарати, як «Фітоверм» або «Бітоксибацилін».

Мульчування огірків влітку

Коренева система в цієї культури невелика і розташована біля самої поверхні ґрунту, тож усі роботи треба проводити максимально обережно, інакше можна завдати шкоди кущам.

Аби цього не сталося, варто провести мульчування. Для цього можна скористатися залишками соломи, перегноєм чи низинним торфом. Підійде також газонна трава (але без насіння!)

Стимулюємо появу нових зав'язей

Іноді огірки дозрівають занадто повільно. У такому разі для стимуляції процесу можете застосувати народний метод, який підійде для всіх видів огірків ????

Потрібно взяти 5-ти або 10-літрові ємності, заповнити їх розчином коров'яку (10%-го), пташиного посліду або трав'яної настоянки, що перебродила, і поставити у міжряддях теплиці.

Один із найважливіших пунктів - правильний збір врожаю

  • Пам’ятайте, що огірки потрібно збирати максимально обережно, аби не пошкодити батоги.
  • Під час збору плодів не варто перевертати пагони.
  • Знімати огірки треба з незначною частиною плодоніжки.
  • Якщо плід пошкодився і залишився на кущику, його потрібно відразу видалити, щоб він там не згнив.
  • Збирати огірки варто через 2-3 дні.

Догляд за огірочками у серпні

Протягом останнього місяця літа на рослинах потрібно видаляти пошкоджене листя, не перевертаючи при цьому батогів і зайвий раз не травмуючи їх.

У цей період огірки можна підгодувати розчином із суперфосфату (1 ст. л.), сірчанокислого калію (1 ст. л.) і води (10 л).

 

Також для обприскування можна застосувати кисле молоко (розведене рідиною у співвідношенні 1:3) чи молочну сироватку.

При цьому у серпні вже виникають значні коливання температури, тож вуличні огірки краще на ніч вкривати. Для цього можете поставити дуги і розтягнути на них плівку, а також розстелити покривний матеріал по батогах.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень