10 правил, щоб отримати небувалий урожай солодкого перцю
Городники, які роками вчилися на власних помилках, розповіли про свій досвід
Щоб отримати чудовий урожай солодкого перцю, не потрібні гори хімічних добрив і «цілодобові» розпушування й прополювання грядок. Виростити екологічно чистий перець без зайвих зусиль - цілком реально, якщо враховувати деякі особливості цієї рослини.
Люди, які роками вчилися на власних помилках і перепробували десятки варіантів, розповіли про 10 основних правил вирощування солодкого перцю.
Дотримуємося строків посіву
Переважно перці рекомендують висаджувати на розсаду ще на початку лютого. Однак така розсада точно не буде ідеальною, оскільки рано посаджені перці швидше старіють і не демонструють усього, на що здатні.
Сіяти насіння перцю на розсаду краще на початку чи навіть в середині березня.
Пророщуємо насіння
Висівати на розсаду потрібно заздалегідь пророщене насіння. Так сходи з'являться уже за 2-4 дні, а сіянці швидко підуть у ріст.
Проростити насіння досить легко: достатньо викласти на блюдце ватний диск, покласти на нього насіння перцю, прикрити його ще одним ватним диском і сприснути зверху водою.
Ефект буде ще кращим, якщо у воду додати органічний стимулятор росту (сік алое або препарат «НВ-101»).
Блюдце з насінням ставимо на холодильник у кухні або поличку у ванній. Важливо не забувати двічі на день перевіряти насіння, щоб за необхідності додатково обприскати водою. Вже через 3-4 дні насіння перцю дасть проростки і буде готове до посадки на розсаду.
Саджаємо в індивідуальні непрозорі ємності
Перець – справжній егоїст, тож від вирощування розсади в загальному ящику краще відразу відмовитися.
Розсаду перцю рекомендують вирощувати в індивідуальних стаканчиках або торф'яних таблетках. При чому в кожен стаканчик (таблетку) саджають максимум по дві насінинки. Так само звертаємо вашу увагу на те, що ємності для розсади мають бути непрозорими - корінню зайве світло ні до чого.
Не заглиблюємо насіння
Дуже важливо не заглиблювати насіння перцю при посадці. Воно має практично лежати на поверхні. Цілком достатньо зовсім трошки присипати його ґрунтом. Оптимальна глибина посіву перцю - 2 мм.
Пікіруємо перевалкою
Пікіровка дуже важлива для підвищення якості розсади, однак перці не дуже люблять пересаджень. Для них стандартна процедура пікіровки із викопуванням не годиться: вони відразу зупиняться в рості на добрих два тижні.
Існує цілих два альтернативних шляхи:
Перший - відразу ж висаджуємо насіння у великі ємності (стаканчики на 500 мл). Тоді ніяка пікіровка просто не знадобиться.
Другий - сіємо насіння у торф'яні таблетки або маленькі паперові стаканчики, а потім просто переносимо їх у ємність більшого обсягу, не тривожачи кореневу систему молодих сіянців, і засипаємо ґрунтом.
Своєчасно поливаємо розсаду
При вирощуванні розсади перцю найголовніше - не допускати пересихання ґрунту. Пропустити полив і дозволити листочкам перцю підв'янути значить недорахуватися врожаю у майбутньому.
Правильно вибираємо місце для перцю
Перець обожнює нейтральні родючі ґрунти, тепло і багато світла, однак не дуже радий протягам, тож для грядки вибираємо добре освітлене тепле місце.
Якщо в родючості ґрунту є сумніви, то заздалегідь підготуйте компост, щоб заправити ним лунки при висаджуванні розсади.
Вирощуємо перець на теплих грядках
Перець - дуже, дуже теплолюбний. Оптимальна температура землі та повітря для нього +26°С. Особливо перці люблять тримати у теплі корені, тому навіть при вирощуванні перцю у теплиці краще посадити його саме в теплу грядку.
Крім того, перець чутливий до перепадів температур, тож багато «стріляних» городників розкладають на грядках «акумулятори тепла» - звичайні пластикові пляшки з водою. За день вода в пляшках нагрівається, а вночі віддає накопичене тепло грядці.
Поливаємо, підживлюємо, мульчуємо
Дорослий перець в жодному разі не можна залишати без вологи, однак треба бути дуже пильними, аби не затопити рослину. З цим нам допоможе мульчування.
Після висадки перцю на постійне місце – з появою перших бур'янів – замульчуйте грядки шаром 20 см. Приблизно раз на три тижні підкладайте мульчу під перці. Цей прийом вбереже ґрунт від пересихання, та й поливати можна буде рідше.
Крім того, раз на тиждень перці бажано підживлювати. Найкращі органічні підживлення – це зольний настій (2 склянки попелу на 10 л води) і настій кропиви з додаванням гною та «Ем-препаратів». До цвітіння підживлюють трав'яним добривом, а після цвітіння - попелом.
Формуємо перець
На розсаді перцю не повинно бути квітів. Якщо розсада зацвіла, сміливо обривайте першу квітку: на цьому етапі рослині важливо віддавати усі сили на вкорінення і ріст.
Після висадження в ґрунт чекаємо, коли у кожного кущика буде по 3-4 розгалуження, а тоді – після 5-го листка – прищипуємо гілочки. На кожному розгалуженні лишаємо стільки зав'язей, скільки нам потрібно, зайві обриваємо. У цьому випадку перець встигне повністю дозріти. При цьому на високорослих перцях можна видалити абсолютно все нижнє листя.
У вересні залишаємо тільки ті плоди, що встигли зав'язатися, а всі квіти обриваємо, щоб дати можливість вирости й визріти останньому осінньому врожаю. До речі, низькорослі перці у формування не потребують.
Джерело: Порадник
Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ