Від чого жовтіють і починають опадати зав'язі огірків: вирішуємо проблему

Розповідаємо про 7 найпоширеніших проблем і даємо поради, як усе виправити

Без здорових зав'язей розраховувати на рясний урожай не доводиться. Буває, що вони починають жовтіти й опадати без помітних, на перший погляд, причин. Втім, насправді причин може бути доволі багато.

Чому так стається і що робити у цьому випадку, інформує Ukr.Media

❗Брак світла

Огірки – одна з найвимогливіших до тривалості світлового дня культур. Подбати про те, аби огірковим посадкам вистачало світла, треба ще на етапі установки теплиці. Крім того, дефіцит світла можуть викликати й інші зелені насадження, вирощувані у теплиці.

Порушення агротехніки (наприклад, відмова від прищипування куща) не дозволяє йому правильно сформуватися і сприяє розростанню бічних пагонів. Вони теж притіняють і кущ, і поруч розташовані посадки.

❓Що робити

Правильно орієнтуйте теплицю по сторонах світу. Для регіонів з помірним кліматом, які розташовані у середній смузі і північних районах, оптимальною вважається орієнтація теплиці зі сходу на захід. У південних регіонах її доцільно розміщувати з півночі на південь.

Намагайтеся висаджувати у теплиці огірки за наступною схемою:

  • партенокарпічні гібриди — по 1-2 рослини на 1 кв. м площі
  • бджолозапильні різновиди — по 2-3 рослини на 1 кв. м.

Давайте рослинам більше місця, тоді їм вистачатиме світла.

Прищипуйте верхні частини пагонів і стежте за тим, щоб їх довжина не перевищувала 20-25 см. Довгі пагони забирають у рослини значну частину життєвих сил і вона починає в'янути.

❗ Порушений температурний режим

Оптимальними для вирощування огірків у теплиці є наступні температурні показники:

  • до плодоношення в ясну погоду — 22-24°C;
  • до плодоношення в похмуру погоду — 20-22°C;
  • до плодоношення у нічний час — 17-18°C;
  • у період плодоношення в ясну погоду — 23-26°C;
  • у період плодоношення в похмуру погоду — 21-23°C;
  • у період плодоношення у нічний час — 18-20°C.

При цьому для бджолозапильних сортів значення температур слід збільшити на 1-3 градуси.

А от за температур, які вищі за 25-27°C або нижчі за 13-15°C рослини починають висихати або ж, навпаки, переохолоджуються.

Ніжні зав'язі у цей час жовтіють та опадають. Найчастіше це відбувається у плівкових теплицях, оскільки влітку вони часто прогріваються до 40°C і вище і різко охолоджуються з настанням ночі.

❓Що робити

Щоб підняти температуру у теплиці, скористайтеся одним із таких способів:

✅ використовуйте додаткові плівкові укриття на ніч;

✅ захищайте стіни спіненою плівкою;

✅ скоротіть об'єм повітря над рослинами, сконструювавши теплицю-навіс з гнучких прутів лози або дроту, а покриттям оберіть перфоровану плівку завтовшки до 0,5 мм;

✅ вкривайте ґрунт плівкою або спанбондом чорного кольору (цей спосіб підходить лише для невисоких рослин);

✅ використовуйте обігрівачі.

А щоб знизити температуру в теплиці, скористайтеся одним із таких способів:

✅ організуйте гарні умови для провітрювання — воно знадобиться у будь-якому випадку і дозволить швидко знизити температуру на 10 градусів;

✅ рясно поливайте рослини у ранкові години;

✅ використовуйте очеретяні циновки і щити, пофарбовані у білий колір, щоб знизити інтенсивність інфрачервоного випромінювання;

✅ обприскуйте плівкові укриття розчином крейди, глини або борошна, щоб відбити надлишок світла (для приготування розчину розведіть 2 кг крейди у 10 л води і додайте 400 мл молока). Не використовуйте негашене вапно або фарбу, яка не змивається водою.

❗ Брак мінеральних речовин

Зав'язі огірків жовтіють та опадають і в тих випадках, коли вичерпані усі поживні речовини в ґрунті, а додаткових підгодівель не було. Не менш чутливо рослини реагують і на надлишок чи неправильне співвідношення внесених добавок.

❓Що робити

Насамперед скоротіть або й взагалі на якийсь час припиніть підгодівлі гноєм.

На 10 л води додайте 1 ст. л. сечовини, 3 ст. л. деревної золи, ретельно перемішайте та обприскуйте стебла отриманим розчином.

Підживлюйте ґрунт деревною золою із розрахунку 300 г на 1 кв. м.

❗ Висока врожайність гібридів

Це парадоксально, але велика кількість зав'язей і надія на майбутній рясний урожай грають із дачниками злий жарт. Утворюючи занадто велику кількість зав'язей, рослина може банально не впоратися з їх «годівлею».

❓Що робити

Просто своєчасно видаляйте зайві зав'язі.

❗ Проблеми з поливом

Полив, як і достатня кількість сонячного світла, відіграє особливу роль у розвитку огірків. Він має визначатися фазою зростання рослин: до початку плодоношення полив повинен бути помірним, а у період плодоношення його інтенсивність слід збільшити.

Ґрунт, у якому ростуть огірки, завжди має бути зволоженим, але тут дуже важливо дотримуватися балансу, оскільки дефіцит, так само як і надлишок води, може призвести до пожовтіння та опадання зав'язей.

❓Що робити

Ніколи не поливайте огірки холодною водою – це 100% викличе передчасне опадання зав'язей. Для поливу використовуйте лише теплу, відстояну воду.

У спекотні дні поливайте рослини вранці, а у прохолодний час – вдень.

✅ У період зав'язування квіток припиніть полив на кілька днів. Це дозволить підсушити ґрунт і збільшить кількість жіночих квіток.

Щоб простимулювати зав'язування плодів до квітнення, поливайте огірки з розрахунку 3-4 л води на 1 кв. м раз на тиждень. Під час квітнення і плодоношення збільште інтенсивність поливу до 6-12 л на 1 кв. м і поливайте рослини кожні 2-3 дні.

❗ Недозапилення бджолами

Більшість сортів огірків потребують запиленні бджолами. Але часто трапляється й таке, що комахи-запилювачі не можуть впоратися зі своїми обов'язками.

Особливо часто проблеми з запиленням виникають у парниках і теплицях. Річ у тім, що бджоли не літають у похмуру погоду, та й у спеку вкрай рідко навідуються у розпечену під сонцем теплицю.

Якщо навіть пилок і переноситься з квітки на квітку, під час такої спеки він стає стерильним і не сприяє заплідненню зав'язей.

❓Що робити

Обережно зірвіть чоловічі квітки (їх легко відрізнити, оскільки у них є лише тичинки з пилком) і, скидаючи пилок, доторкніться ними до рильця жіночої квітки (воно з товкачиком, який є продовженням стебла і схожий на маленький огірочок).

Для залучення бджіл обприскуйте огірки солодким розчином — 1 ч. л. меду на склянку води.

❗ Враження огірків бактеріозом

Пожовтіння зав'язей може бути ознакою захворювання огірків під назвою бактеріоз. Ця хвороба проявляється внаслідок занадто високої вологості повітря і ґрунту. Висока щільність посадки теж створює сприятливі умови для розвитку кутастої плямистості (інша назва хвороби).

Спровокувати розвиток бактеріозу можуть нестабільність температури навколишнього середовища, порушення агротехніки або неродючий ґрунт. Поширеною причиною також є недотримання сівозміни.

Під час розвитку хвороби на листі з'являються кутасті плями, які стають бурими і поступово висихають, утворюючи дірки у листі.

❓Що робити

Для профілактики бактеріозу обприскуйте огіркові посадки 1%-им розчином бордоської рідини або 0,4%-ої суспензії хлорокису міді.

Для боротьби з хворобою використовуйте препарати типу Гамаїр, Триходерма Веріде, Фармайод-3. Хороший ефект дає осіння обробка теплиці сірчаними шашками Фас, Клімат тощо.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень