Що робити, якщо помідори «ніякі» на смак: поради городникам
Від того, наскільки добре ви розбираєтеся у потребах цієї рослини, залежить і смак майбутнього врожаю
Кожен городник, який вирощує томати, намагається отримати максимальний врожай смачних і запашних плодів. Однак не завжди найбільш врожайні помідори виявляються достатньо солодкими
Розповідаємо, чому так стається і чого часто бракує тепличним помідорам.
Чому помідори взагалі солодкі
Плоди томата мають дуже багатий склад. У них містяться:
- цукри - глюкоза і фруктоза,
- органічні кислоти - щавлева, лимонна, бурштинова, яблучна, винна,
- клітковина,
- пектини,
- каротиноїди,
- вітаміни - С, В1, В2, B3, В5, B6, E, К, Н і РР, фолієва кислота, калій, кальцій, магній, цинк, залізо, хлор і сірка, йод, фосфор.
Чим більше цукрів і менше кислот у плодах, тим солодшими вони будуть.
Кислоти містяться, здебільшого, у навколосім'яній рідині. Тож спершу більш солодкими виростають ті плоди, у яких менше насіння і більше сухої речовини. А це, звичайно, залежить від сорту.
Крім сорту, смакові якості томата залежать від погодних умов і агротехніки. Про це – далі
Сонячне світло
Помідори — світлолюбні рослини, тож плоди, що ростуть і дозрівають у сонячному місці, будуть солодшими.
Помідори повинні перебувати під сонцем не менше 8 годин на день. Якщо у період дозрівання плодів стоїть похмура і дощова погода, збільшується імовірність виростити не надто смачні помідори.
У теплицях томати часто отримують недостатню кількість сонячного світла. По-перше, багато дачників через економію місця роблять посадки занадто загущеними, сподіваючись отримати більше плодів. У результаті томати довше дозрівають і частіше хворіють, оскільки кущі погано вентилюються і затіняють один одного.
А з огляду на те, що на стінках будь-якого покриття теплиці до моменту дозрівання плодів осідає певна кількість пилу і засобів для обробки томатів, то й світлопропускна здатність покриття зменшується у 2-3 рази, що не може не позначитися на смакових якостях томатів.
Тому, якщо посадки дозволяють, бажано мити покриття теплиці зсередини і зовні кілька разів протягом сезону.
Живлення рослин
Правильні підгодівлі дозволяють стимулювати процеси накопичення цукрів у плодах. Якщо на початку вегетації, коли активно ростуть пагони і листя, важливу роль у розвитку рослини відіграє азот, то у період квітнення й плодоношення томатам більшою мірою необхідні фосфор і калій.
Фосфор
Фосфор відповідає за розвиток кореневої системи, підвищує стійкість рослин до низьких температур, посухи, однак головне його завдання — стимулювати квітнення рослин.
Він міститься у складі складних білків, бере участь у побудові клітин і прискорює утворення плодів. Тому без достатньої кількості фосфору отримати якісний урожай неможливо.
Калій
Калій відіграє важливу роль в утворенні вуглеводів, допомагає рослинам засвоювати азот, вуглекислий газ, сприяє стійкості до несприятливих умов, бере участь у білковому обміні та істотно впливає на смак плодів.
Знаючи це, багато городників підгодовують томати у період дозрівання плодів настоєм деревної золи, яка містить велику кількість фосфору і калію, а також кальцій, магній, залізо, сірку, кремній, бор, марганець тощо.
Утім, склад золи дуже сильно залежить від виду сировини, що спалюється. Наприклад, багато калію міститься у золі від спалювання виноградної лози, бадилля картоплі та сухої трави. Дуже багато поживних речовин залишиться після спалювання молодих гілок дерев, тоді як після горіння старої деревини у золі не залишиться практично нічого.
Для підживлення рослин не можна використовувати золу, отриману від спалювання побутового сміття, паперової друкованої продукції (особливо глянцевих журналів) та деревини з лакофарбовим покриттям.
Якщо ви не впевнені у складі золи, краще не використовуйте її на ділянці
Полив томатів
Багато городників помітили, що у дощове літо томати, які ростуть у відкритому ґрунті, не лише хворіють, а й мають менш насичений смак. Те ж саме і з поливом у теплиці: чим частіше ми поливаємо, тим більш водянистими і кислими стають томати.
За умови надмірного поливу з ґрунту вимиваються поживні речовини, томати розтріскуються і погано зберігаються. А оскільки у теплиці температура часто є вищою за норму, особливо у сонячну погоду, багато городників поливають томати майже щодня.
Як безпечно скоротити частоту поливу
По-перше, поливати томати слід рясно і рідко, особливо у першій половині вегетації, — так, аби ґрунт зволожувався досить глибоко: не менш як на 30 см. За умови недостатнього зволоження ґрунту коренева система томатів буде розташовуватися поверхнево і рослинам весь час не вистачатиме води та живлення.
По-друге, щоб зменшити випаровування вологи, землю навколо кущів бажано мульчувати. Використання у якості мульчі органіки (трави, соломи, компосту, торфу) дозволить не тільки захистити ґрунт від пересихання і коливань температури, але й поліпшити його структуру.
Під товстим шаром органічної мульчі добре почуваються черв'яки та інші ґрунтові мешканці, які поступово переробляють органіку, підвищуючи родючість ґрунту. Особливо важливо мульчувати ґрунт у теплиці, якщо у його складі багато піску і вода швидко йде.
Намагайтеся не допускати пересушування шару ґрунту у теплиці, в якому міститься коріння, оскільки це негативно позначається на розмірах плодів і їх смакових якостях.
Формування кущів
Велика кількість бічних пагонів гальмує дозрівання плодів і робить кущ більш загущеним. У результаті помідори отримують менше сонячного світла і живлення, виростають більш дрібними і позбавленими смаку.
Тож протягом усього сезону періодично оглядайте кущі і своєчасно видаляйте пасинки. А у серпні обріжте верхівки високорослих кущів, щоб усі сили рослин йшли на формування плодів, а не зеленої маси.
Пам’ятайте, що помідори, які дозріватимуть у вересні-жовтні, вийдуть уже не такими солодкими, як ті, що дозріли влітку.
Правильно доглядайте за томатами, вчасно їх поливайте і підгодовуйте, захищайте від хвороб і шкідників, і тоді рослини віддячать вам дійсно смачними плодами
Джерело: Ukr.Media
Радіо Трек: НОВИНИ