Як рахують пенсію за відсутності документів про зарплату? Відповідь Мін’юсту

Ваша пенсія істотно різнитиметься в залежності від того, чи функціонує ще підприємство, де ви працювали

Іноді при зверненні до Пенсійного фонду для оформлення пенсії людина стикається з проблемою відсутності документів про розмір її офіційної зарплати за певний період. А без цього правильно обчислити розмір виплат – нереально.

Здебільшого це стосується періодів трудової діяльності, що припала до 1 січня 2004 року, коли набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Як же розраховується заробітна плата при втраті відповідних документів про ваш дохід, а також як вирішити цю проблему, розповіли у Міністерстві юстиції.

 Що робити, якщо інформації про зарплату немає у Держреєстрі?

Якщо особа з 1 січня 1998 року працювала офіційно, сплачувала податки зі своїх доходів до бюджету, то роботодавець подавав персоніфіковані звіти до ПФУ і тоді особа зможе отримати інформацію про свою заробітну плату (доходи).

Якщо ж заробітна плата отримувалась особою до 1 січня 1998 р. і така інформація відсутня у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків та Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, то вона визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на підприємстві, в установі, організації, що була у кожному місяці роботи, за який втрачені документи про нарахування та виплату заробітної плати (доходу) – за наявності підприємства, де працювала особа, або ж її правонаступника.

А от за відсутності відповідної професії (посади) враховують розмір середньої заробітної плати за аналогічною професією (посадою).

 Що робити, якщо підприємство, де майбутній пенсіонер працював, ліквідовано?

У разі повної втрати первинних документів про нарахування та виплату заробітної плати (доходу) за відповідний період вона визначається за відповідною професією (посадою) на зазначеному підприємстві, в установі, організації за календарний рік, що передує року, з якого призначається пенсія.

Якщо підприємство, де працювала особа, ще існує або є його правонаступник – інформацію про заробітну плату можна знайти у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Якщо ж підприємство ліквідовано чи реорганізовано – у разі відсутності правонаступника – документи передаються ліквідаційною комісією (ліквідатором) до відповідних державних архівних установ чи інших місцевих архівних установ.

Та якщо документи не передавалися до архівних установ, дані про заробітну плату визначаються виходячи з мінімальної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою), передбаченою відповідною галузевою угодою, за календарний рік, що передує року, з якого призначено пенсію.

В якому випадку доведеться йти в суд?

Отже, вичерпний перелік первинних документів, які мають підтверджувати довідку про заробітну плату, у жодних нормативних документах не зазначено, а також не передбачено порядку підтвердження довідки про заробіток первинними документами, якщо в архівній установі відомості про заробітну плату відсутні.

За таких обставин, у разі відмови органу ПФУ при розрахунку пенсії, даних про заробіток, що вказуються у довідках про заробітну плату за період до 1 липня 2000 року на підставі, що довідка не підтверджується первинними документами, слід звертатися до суду про визнання рішень та дій таких органів протиправними та зобов’язання вчинити дії.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень