Індексацію пенсій для окремих категорій громадян повернули: хто потрапив у список?

Також для окремих категорій громадян відновили право на достроковий вихід на пенсію

В Україні відновили індексацію пенсій, які призначаються за «спеціальними» пенсійними програмами. Йдеться, наприклад, про військовослужбовців, держслужбовців та науковців.

Згідно з ухваленим нардепами законопроєктом, відновлено щорічний перерахунок пенсійних виплат для тих громадян, яким за законодавством належить спецпенсія. Їхніми одержувачами на сьогодні є військовослужбовці, держслужбовці, помічники нардепів та науковці.

Згідно з пояснювальною запискою, індексувати такі виплати перестали вже багато років.

Зокрема, не проводиться індексація пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям, науковцям та іншим категоріям пенсіонерів з 2014 року. А от військовим останній перерахунок у зв'язку зі зміною грошового забезпечення було проведено у 2018 році, а держслужбовцям та науковцям пенсії не перераховувалися ще з 2008 року, вказано у документі.

Так, законопроєкт повернув щорічну індексацію пенсій вищевказаним громадянам на загальних умовах.

Окрім того, документ відновив право на дострокову пенсію для окремих категорій осіб. Зокрема, пропонується:

  • призначати достроково пенсії за віком за 1,5 року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірваний у зв'язку зі змінами в організації виробництва та інших умов;
  • призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на важке рідкісне захворювання, але яким не встановлено інвалідність;
  • таке ж право матимуть і жінки, які народили 5-х або більше дітей та виховали їх до 6-річного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, однак за умови досягнення ними віку 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Крім того, на законодавчому рівні встановлено дату щорічної індексації пенсійних виплат у країні – 1 березня. Раніше дату масового підвищення пенсій щороку затверджував Кабмін.

Джерело: obozrevatel

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень