Як вийти на пенсію, маючи 15 років стажу: хто має право на дострокові виплати?

Розповідаємо, до кого ж настільки лояльне законодавство

Щороку в Україні посилюються вимоги щодо виходу на пенсію за віком. Наприклад, аби піти на заслужений відпочинок у 60 років цьогоріч потрібно мати не менше 29 років страхового стажу.

Втім, є категорія громадян, які можуть піти на пенсію і в 50 років – за наявності усього 15 років стажу.

Як повідомляють у Координаційному центрі з надання правової допомоги, таким правом можуть скористатися жінки, які народили та виховали до 6-річного віку п’ять і більше дітей. Це передбачено ст. 115 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Більше того, скористатися таким правом може і батько – на вибір матері або у разі її відсутності, якщо вихованням п'яти чи більше дітей займався саме батько, йому призначається дострокова пенсія за віком – втім, лише після досягнення ним 55 років і за наявності страхового стажу уже не менш як 20 років.

Де можна взяти 15 років стажу, будучи матір'ю п'ятьох дітей?

Відповідно до закону, до страхового стажу до 1 січня 2005 року зараховується, зокрема, час догляду непрацюючою матір'ю за малолітніми дітьми (але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку), а починаючи з 1 січня 2005 року — періоди догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку за умови отримання відповідної допомоги, передбаченої законодавством.

Щоб отримати таку пенсію, потрібно надати документи, що засвідчують особу та наявність страхового стажу. Також потрібні документи на дітей.

Заяви подаються до органів ПФУ не раніше як за місяць до 50-річчя жінки і не пізніше як протягом трьох місяців з часу настання цього віку. У такому разі виплати призначать із дня, коли жінці виповнилось 50. Якщо ж подати документи пізніше, то й виплати почнуть нараховувати із дня звернення за призначенням такого виду пенсії.

Крім того, жінкам виплачується надбавка, що регулюється законом «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Її розмір — від 35 до 40% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (наразі це 1934 грн). Розмір цієї надбавки залежить від кількості дітей.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень