Пенсійний вік настав, але права на пенсію немає: як оформити соціальну допомогу від держави?

Такий вид допомоги є тимчасовим, але від того – не менш бажаним

Українці, які досягли пенсійного віку, але не мають необхідної кількості стажу, можуть оформити тимчасову державну соцдопомогу (соціальну пенсію). Про це нагадують юристи сайту «Безоплатна правова допомога».

Втім, навіть тут є вимога:

отримати допомогу або соціальну пенсію можуть лише ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менш як 15 років страхового стажу.

Соціальна пенсія особі виплачуватиметься, допоки людина не набуде права на пенсію.

Як оформити таку соціальну допомогу?

Щоб оформити цю допомогу, треба звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки або ж за адресою фактичного місця проживання.

До заяви на оформлення допомоги додають такі документи:

  • документ, що засвідчує особу, місце проживання та ІПН;
  • довідку про наявний страховий стаж (видається у ПФУ на запит особи);
  • декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) за останні 6 місяців року, що передують місяцю звернення щодо призначення допомоги.

Якщо людина оформляє тимчасову грошову допомогу не за місцем реєстрації, а за місцем фактичного проживання, то до переліченого переліку документів додають ще й довідку з органів соцзахисту про неотримання такої допомоги за зареєстрованим місцем проживання.

У випадку, коли людина звертається за тимчасовою фінансовою допомогою (соціальною пенсією) протягом 3 місяців після досягнення пенсійного віку, вона її отримуватиме з наступного дня після дати досягнення пенсійного віку.

Якщо ж 3-місячний термін пропущено, то грошова допомога призначається з дня звернення за нею, тобто з дати подання всіх необхідних документів та довідок.

 Не всі зможуть отримати таку допомогу

Варто пам’ятати, що не всі люди, яким не вистачає трудового стажу для оформлення пенсії, мають право на тимчасову фінансову допомогу від держави.

Соцдопомога пенсіонерам не призначається, якщо:

  • особа вже отримує пенсію (в т.ч. соціальну), працює або веде іншу діяльність, пов'язану з отриманням доходу;
  • хтось із членів сім'ї протягом року перед зверненням за тимчасовою допомогою здійснив купівлю (оплату послуг) на суму понад 50 тис. грн;
  • середньомісячний сукупний дохід сім'ї у розрахунку на одну особу за попередні пів року перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;
  • у власності особи або членів її сім'ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на 1 члена сім'ї та додатково 10,5 кв. м на сім'ю або більше одного автомобіля  чи іншого транспортного засобу.

Також не призначать соціальну пенсію, якщо в результаті вибіркової перевірки у заявника виявлять додаткові джерела для існування, які не вказані в декларації про доходи та майно (здавання в оренду житлового приміщення (будинку), заробіток членів сім'ї, які офіційно не працевлаштовані тощо).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень