Як правильно називати «російськомовних» українців: мовний омбудсмен

Так звані «російськомовні» - це один із наративів російської пропаганди

Саме цими словами розпочинається допис у Facebook уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя.

Це один із наративів російської пропаганди, який кремль роками використовував для внутрішнього розколу української нації:

росія постійно насаджувала міф про те, що Україна неоднорідна, що вона поділена на українськомовні та російськомовні регіони.

Тому і в історичному рішенні Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року, і в дослідженнях сучасних мовознавців говориться про те, що неможливо виокремити «російськомовних громадян» України як окрему соціально-демографічну групу.

Є громадяни України, які свого часу були зросійщені.

Саме це коректна назва, на думку омбудсмена.

Тарас Кремінь продовжив:

Ми пройшли століття мовних заборон, але нині - найкращі можливості як для переходу на українську, так і для її утвердження.

 

Уповноважений нагадав, що незважаючи на зросійщення Донеччини й Луганщини, ми маємо багато визначних постатей - уродженців тих країв, які стояли на сторожі рідного слова. І навів на приклад постаті Василя Стуса, одного з найвизначніших письменників, що формувався на Донеччині, Героя України, міністра культури Івана Дзюби, Шевченківського лауреата Василя Голобородька...

Уповноважений наголосив, що важливо і надалі утверджувати українську мову. Від її застосування у визначених Законом сферах, ефективності державної мовної політики до популяризації та поширення у світі залежить, як стрімко Україна стане членом ЄС і НАТО.

Країни Балтії розпочинали свою євроінтеграцію із захисту своїх національних мов, тому тепер вони - серед наших надійних союзників і найбільших друзів, - сказав Тарас Кремінь.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень