«Ми гостинні, але…»: в школі заборонили розмовляти російською – переселенці проти!

Кажуть: не проти самої українізації, а проти методів

У мережі Facebook активно обговорюється ситуація, що виникла у Хмельницькій ЗОШ №1 (місто та номер школи зазначені у дописі).

Мама одного з учнів виклала переписку з вчителькою, яка повідомила у батьківському Viber-чаті, що у школі запроваджено проєкт «Говори українською!»:

Даю офіційний дозвіл робити зауваження тим дітям і батькам, які у нашому закладі говорять російською. Це вже не жарти! Ми гостинні, але надмірна толерантність не веде до ПЕРЕМОГИ!

Дехто з батьків обурився таким дозволом:

Як можна відстояти моральне право в тому, щоб дітям не надавали прав робити іншим дітям зауваження. Одразу поясню, що батьки не були проти поняття українізації як такого. Батькам одразу не сподобався спосіб вирішення цього питання. На що директор одразу гостро відреагувала, і жоден з аргументів, що такі речі можуть призвести до цькування серед підлітків, не дав ніякого результату.

З оприлюдненої переписки видно, що мама зауважила, що дозвіл робити зауваження може сприйнятися учнями, як дозвіл на цькування: не всі дорослі, а тим більше діти можуть дати зауваження коректно.

Авторка допису каже, що батьків було звинувачено в сепаратизмі, і повідомлення просто видалялися з чату.

В обговоренні допису в групі у Facebook з цього приводу розгорілася палка дискусія – адміністратору навіть довелося обмежити можливість коментувати допис.

Юлія Шевчук

Можливо формулювання трохи не коректне. Та все ж чому працівники школи чи учні повинні розуміти іноземну мову, яку не вивчали? Чи ми всі зобов'язані розуміти той

«язик»?

 

Tetiana Vakhtina

Який жах, невже така позиція адміністрації буде спонукати дітей більше говорити українською. Треба заохочувати, а не цькувати.

 

Mila Freyuk

Я проти того цькування дітей, проти того, щоб одні діти робили зауваження іншим...

Але «українізація українців»..ви це зараз серйозно???.вивчення української, серйозно? ви її досі не знали?

 

Оксана Панащук

Українізовані??? Ви в якій країні бляха живете? Скільки це буде прожовжуватись?

Поїдьте в Польшу- поговоріть на німецькій! Поїдьте в Італію- поговоріть на польській! Швиденько мову вивчите!!!

А українську коли вже вивчите нарешті?!

 

Євгенія Царук

Пропозиція шкільному психологу і вчителям української мови, трошки більше приділити часу і уваги таким дітям.

 

Halina Stadnyk

Як представник спільноти я Вам раджу, саме у цьому випадку, не відстоювати моральне право, а відстояти і переконати учнів у тому, що спілкування в Українській школі, при теперішній ситуації і мабуть на вікі вічні, є не припустимим російською мовою.

p.s. Керівництво звісно «загнуло» з тими зауваженнями, але думаю, що це від безвиході, бо ніхто не зважав з росмовних на вимоги говорити українською.

 

Марина Кучеренко

Який жах! Ми російськомовні українці, жили в Маріуполі, більшість жителів Маріуполя говорили російською мовою і це не завадило моєму чоловіку зараз боронити нашу рідну неньку Україну

 

Oksana Sydorenko

Слухайте, припиняйте вже ці дебати. Тим, хто російськомовні - вчіть мову. А якщо є порушення законодавства, подавайте в суд. І не створюйте напруги там де не місце і, врешті, непотрібно.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень