Українці, які повернулися з Європи додому, можуть знову виїхати до ЄС на зиму

 Щоб перезимувати в теплі й безпеці

Українці, які отримали тимчасові візи чи оформили програму тимчасового захисту у країнах Європи, а потім виїхали до України – можуть повернутися на зиму до ЄС. Про це розповів міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

З початку війни в Україні до Європи прибуло близько 4,4 млн українських біженців. Ці люди отримали тимчасовий притулок у різних країнах, включаючи Чехію, яка дала дах над головою більш ніж 450 тисячам українців.

П'ята частина переселенців, які отримали притулок у Європі, вже повернулися додому.

Однак, зважаючи на нові виклики, коли в України перебої з електрикою та у багатьох містах ще й досі не почався опалювальний сезон, Європа знову готова прийняти тих, хто вже повернувся додому. Чехія готова надати притулок на зиму.

- Якщо хтось у цей час поїхав до України, проживає в Україні, йому вже надано тимчасовий захист в одній із держав ЄС, він має право повернутися до ЄС, якщо умови не дозволяють йому залишитися в Україні на зиму, - каже міністр.

Слід враховувати, що Чехія, як і чимало інших країн ЄС, мають обмежений ресурс. У цій країні можуть прийняти до півмільйона українців.

Більша кількість людей спровокує навантаження на систему охорони здоров'я, освіти та ін.

- Щоб мати можливість забезпечити гідне розміщення, все, що понад півмільйона прибулих - це вже велике навантаження і для системи охорони здоров'я, і ​​для системи освіти, але насамперед для гідного розміщення.

 

Будувати імпровізовані намети взимку точно не вийде, - наголосив чеський чиновник.

При цьому він припустив, що з людьми, які повернуться назад до Європи зимувати, чисельність українських біженців в ЄС може цієї зими досягти 5 мільйонів людей.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень