Як карають ухилянтів: що загрожує чоловікам, які не реагують на повістки

Пояснення юриста, зокрема, в якому випадку йдеться про «адмінку», а в якому - про кримінал

За переховування після отримання повістки в Україні передбачено кілька видів покарання, проте чи дійсно всім ухилянтам тепер будуть присуджувати строк?

Покарання ухилянтам обиратимуть залежно від виду повістки, яку вони проігнорували, пояснив НВ адвокат Віталій Гаделія. Каже, в залежності від цього може бути або адміністративна, або ж кримінальна відповідальність.

— Для їх розмежування потрібно розібратися з видами повісток. Загалом, є 4 види повісток.

 

Перший — це на проходження строкової військової служби, їх зараз не видають.

 

Є повістки на уточнення даних. Якщо її вручили, і особа не з’явилась, за це передбачена адміністративна відповідальність.

 

Є повістка на проходження військово-лікарської комісії. Тут теж адміністративна відповідальність, ― пояснює він.

Максимальний штраф за адмінправопорушення, який може загрожувати ухилянту, ― 8500 грн. Його можуть призначити у випадку повторного правопорушення, зокрема для посадових осіб на підприємствах.

― Наприклад, якщо керівник не передав повістку працівнику. Адже якщо представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки прийде на підприємство і не застане того чи іншого працівника, то залишає повістку, і обов’язок її передати покладається на підприємство, ― наголошує юрист.

А от кримінальна відповідальність наступає для осіб, які вже пройшли військово-лікарську комісію і яких визнано придатними, якщо вони отримали мобілізаційне розпорядження та проігнорували його. В такому разі максимальна санкція, що загрожує ухилянту — до 5 років позбавлення волі.

При цьому судова практика показує випадки, коли людей намагалися притягнути до кримінальної відповідальності вже навіть за повістку про уточнення даних.

― Якщо двічі вручили особі повістку на уточнення даних, вона не явилась, і її двічі притягнули до адмінвідповідальності, то вже втретє можуть відкрити кримінальне провадження і намагатись притягнути до кримінальної відповідальності. Були такі рішення, ― зауважив адвокат.

Нагадаємо, нещодавно українцям заборонили оскаржувати повістки в судах.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень