Немає сенсу: українцям заборонили оскаржувати повістки в судах

Адже це лише засіб оповіщення

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

За рішенням Верховного Суду, повістка до військкомату не може бути оскаржена в будь-якому суді, адже цей документ - лише засіб оповіщення. 

Відтепер немає сенсу оскаржувати повістки – бо ж всі суди повинні враховувати рішення Верховного Суду.

Що сталося?

Позивач через суд намагався оскаржити наказ про зобов’язання прибути в пункт збору згідно з врученою повісткою.

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовилися відкрити провадження в справі, мотивуючи тим, що цей спір не належить до юрисдикції адміністративних судів, оскільки складення повістки не є рішенням чи дією суб’єкта владних повноважень у розумінні КАС України, а саме не існує публічно-правового спору.

Верховний Суд залишив рішення судів попередніх інстанцій без змін.

Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду дійшов до висновку, що повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, бо це - лише засіб оповіщення про необхідність виконати військовий обов’язок відповідно до закону. 

Згідно з п. 8 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 «Про загальну мобілізацію» місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки доручено, зокрема, організувати та забезпечити у встановленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу.

 

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (раніше - військкомати), виконуючи свої владні управлінські функції, здійснюють оповіщення громадян про виклик за розпорядженнями їхніх керівників. Саме собою оповіщення громадян про виклик оформлюється у вигляді повісток.

Джерело: Судово-юридична газета

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень