Ті, кому виїзд дозволений: на який термін можуть покидати Україну чоловіки?

Кого точно пропустять на кордоні, а щодо кого рішення прикордонникам доведеться ухвалювати прямо на місці

Під час воєнного стану виключені з військового обліку або тимчасово непридатні до військової служби чоловіки мають право виїхати за кордон. Однак – лише на деякий час і для цього при собі слід мати повний (вичерпний) перелік документів.

Отже, далі – хто має право виїжджати за кордон у воєнний час, за яких умов і на який строк.

Виключені з військового обліку

Згідно з законом, на сьогодні дозволено виїзд з України чоловікам, якщо їх виключили з військового обліку за рішенням військово-лікарської комісії та привласнили інвалідність. Проте така відстрочка діє лише 6 місяців. Потому треба знову проходити військово-лікарську комісію.

Необхідні документи:

  • закордонний паспорт;
  • військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного);
  • результати висновку військово-лікарської комісії, де є запис про виключення з військового обліку за станом здоров’я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Законодавча база: Відповідно до абзацу 16 ч. 1 ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

Важливо!! Документи, отримані в терцентрах комплектування й соціальної підтримки лише з позначкою «знятий з військового обліку» не підтверджують інвалідність чи непридатність до військової служби за станом здоров’я, тому не можуть гарантувати права на виїзд за кордон.

З якими захворюваннями не призивають до армії під час військового стану, докладно розписано у Законі України «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу до ЗСУ».

 

Серед діагнозів, зокрема, відсутність кінцівки, сліпота, глухота, розумова відсталість та шизофренія. Чоловіки з онкологічними, інфекційними, захворюваннями очей та багатьма іншими також не можуть бути призвані до армії. Однак, не всі захворювання гарантують отримання інвалідності І або ІІ групи, яка дає право на виїзд із країни.

Українцям, які супроводжують осіб з інвалідністю, також дозволено самостійно та неодноразово виїжджати за межі країни.

 Тимчасово непридатні до служби

Якщо у чоловіка є документи, що підтверджують тимчасову непридатність до військової служби, виїхати можна. Це стосується людей з документами, які підтверджують інвалідність, або тих, кого військово-лікарська комісія визнала тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я (до 6 місяців).

Необхідні для виїзду документи:

  • закордонний паспорт;
  • військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного), у якому є результати висновку військово-лікарської комісії;
  • висновок військово-лікарської комісії про визнання тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я на термін до 6 місяців.

Законодавча база: Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» абзац 3 ч. 1 ст. 23.

Важливо!! Після закінчення 6 міс. потрібно знову пройти військово-лікарську комісію.

 Обмежено придатні до військової служби

Обмежено придатні у воєнний час не мають права перетинати кордон, якщо не мають для цього вагомих підстав. Бо обмежена придатність – це непридатність до служби у мирний час і вона не означає, що військовозобов’язаний має відстрочку від служби в армії. Такі люди можуть бути призваними під час мобілізації і служити в тилу.

Оцінити стан придатності може тільки військово-лікарська комісія при територіальних центрах комплектування й соцпідтримки.

 

Якщо чоловік не має такої довідки під час перетину кордону – остаточне рішення ухвалюватиме прикордонник.

Фото ілюстративне

 Виїзд чоловіків з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп

Люди з інвалідністю будь-якої групи можуть перетинати кордон.

Необхідні документи:

  • закордонний паспорт;
  • довідка до акта огляду МСЕК (форма первинної облікової документації №157-1/о);
  • або посвідчення, що підтверджує цей статус;
  • або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

Законодавча база: Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» абзац 3 ст. 23.

Важливо!! За документами про інвалідність, отриманими в іншій країні, перетнути кордон неможливо.

Наразі люди з інвалідністю мають право перетинати держкордон лише за документами, затвердженими Законами України. А це – три вказаних вище документи або ж довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Актуальну інформацію про перетин кордону ви можете знайти у чат-боті ДПСУ за тегом «dovirabot».

Джерело: liga.net

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень