Повістка прийшла непридатному до служби: як діяти в такому випадку

Проігнорувати повістку не можна

Через повномасштабне вторгнення рф, в Україні діє загальна мобілізація і чоловіки призовного віку отримують повістки й вступають до лав ЗСУ. Але трапляються випадки, коли повістки отримують ті, хто був визнаний непридатним до військової служби за станом здоров’я.

Як діяти у таких випадках розповів адвокат Андрій Карпенко.

В першу чергу він зазначив, що повістка повинна бути вручена тільки особисто отримувачу.

ЇЇ може вручити співробітник територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП), а також уповноважені особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, організацій, в тому числі й закладів освіти, ФОП, rеруючі багатоквартирних будинків, власники будинків.

Телефонний дзвінок не є належним викликом і особа маєте право не реагувати на такий виклик. Вручити повістку в телефонній розмові працівники військкомату не можуть, оскільки військовозобов'язані мають поставити свій підпис у документах.

Якщо повістка була вручена особі, то не можна на неї не реагувати. Якщо людина не з'явиться на виклик у ТЦКСП у воєнний час:

  • Згідно зі статтею 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (КУаАП), порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).
  • Повторне протягом року порушення скоєння правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 210-1 КУпАП, за яке особа вже була вже піддана адміністративному стягненню, а також вчинення такого правопорушення в особливий період, тягне за собою накладення на громадян штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 гривень) та на посадових осіб – від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 гривень).
  • Окрім того, статтею 336 Кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. За вчинення такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Але підстав для хвилювань немає.

Якщо особа раніше вже проходила військово-лікарську комісію, то дані про результат обстеження були внесені у Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів, куди вносять всю інформацію.

 

В цьому реєстрі повинні бути відомості про стан здоров’я (у тому числі про встановлення, зміну групи інвалідності), що збираються з метою визначення придатності для виконання військового обов’язку.

Документом, який підтверджує, що особа не придатна до військової служби є довідка ВЛК або її нотаріальна завірена копія  а також військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов’язаного з відповідною відміткою.  

Їх можна принести у військкомат самостійно або через свого представника, повноваження якого засвідчені нотаріально.

Джерело: Дзеркало тижня

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень