«Ви повністю ґвалтуєте ідею громадського бюджету»: Паладійчук про проекти-2019

Сьогодні у Рівному відбулося публічне обговорення

Проекти освітян знову лідирують у громадському бюджеті. Із 90 ініціатив, поданих для реалізації наступного року, найбільше – 23 – стосуються садочків і шкіл: від уже традиційних спортивних та дитячих майданчиків – до облаштування освітлення та огородження території.

Так зараз виглядає територія школи

Саме останній - «Огородження території ЗОШ №13» - неабияк здивував ініціатора запровадження у Рівному громадського бюджету і секретаря Рівнеради Сергія Паладійчука:

- Я хочу щоб всі почули. Начальники управлінь. Ще раз. Логіка громадського бюджету – це проекти для всього міста. Ви розумієте, що оцими речами ви повністю ґвалтуєте ідею громадського бюджету? Ви просто вирішуєте проблему однієї локальної школи.

Її хочуть обнести ось таким парканом. На це потрібно чверть мільйона гривень, підрахували автори відповідного проекту

На громадський бюджет подалися близько 10 закладів освіти, більшість підготували кілька проектів. Їм Сергій Паладійчук запропонував зосередитися на одному напрямку.

А зважаючи на торішній досвід – і взагалі порадив ще раз обдумати участь, адже не всі керівники закладів освіти розуміють, що майданчики (чи інші проекти, що виграють) мають бути доступними для всіх:

- Одна з головних чи не єдина європейська вимога (не українська і не рівненська) – це загальнодоступність. Тобто, те, що зроблено за кошти всієї громади, має бути доступним усій громаді.

 

Цього року, ви знаєте, у нас декілька навчальних закладів реалізували проекти громадського бюджету. Зараз директори шкіл, не знаю, якщо і не жалкують, то щонайменше не мають такого великого ентузіазму, як тоді коли вони виграли.

У разі ж заборони доступу на той чи інший об’єкт секретар Рівнеради пригрозив, що особисто ініціюватиме питання про звільнення такого керівника.

Нагадаємо, відповідно до змін, освітнім закладам хоч і не заборонили участь у громадському бюджеті, проте встановили обмеження.  

Не більше 30% коштів громадського бюджету як і серед великих, так і серед малих проектів можуть піти на реалізацію ініціатив, що стосуються шкіл і садочків.

 

Крім того, вік громадян, хто має право голосувати за проекти, збільшили з 16 до 18 років.

Сьогодні відбулося публічне обговорення та презентація проектів у категоріях:
- освіта,
- культура,
- охорона здоров'я,
- телекомунікації, зв'язок та інформаційні технології.

Друга за кількістю поданих проектів галузь – комунальне господарство. Таких проектів цього року 19. Однак їхня презентація відбудеться у середу.  

Наступною за кількістю йде галузь культури – 15 проектів.  

Це і вже традиційні для нашого міста події «Бульба-фест», свято вулиці Поштова, «Перлинка та перлина Рівного», «Металеве серце України», і новинка – свято пива у парку Шевченка.

Автор проекту Валентина Валага просить 80 тисяч гривень.

Ініціатор свята пива

Щоправда, проведення хмільного свята під питанням – через порушення закону про споживання алкоголю у громадських місцях.

Один із найдорожчих і, водночас, нетипових культурних проектів – створення музею просто неба на Басовому Куті.

У рамках проекту відтворять архітектурний та культурний образ городища (давнього поселення) 9-13 ст, яке було розташоване на лівому березі озера Басів Кут, - пояснює автор Юрій Ойцюсь.

На це потрібно 977 тисяч гривень.

Це лише невелика частина з тих проектів, що їх до реалізації пропонують рівняни. Ознайомитися з усіма докладніше, а отже - і попередньо визначитися з тими, які підтримаєте ви - можна на сайті Бюджету участі. 

На доопрацювання проектів автори ще мають два тижні.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень