Квоти для освітян та збільшення віку виборців: як змінять громадський бюджет

Попри менший обсяг скарбниці міста наступного року, на проекти громадського бюджету фінансування не зменшуватимуть

Для закладів освіти обмежать участь у громадському бюджеті.

Члени координаційного комітету пропонують встановити для них квоти. Загалом комітет напрацював майже тридцять пропозицій щодо змін у положенні громадського бюджету. Про основні з тих, які попередньо підтримали, розповідає секретар Рівнеради Сергій Паладійчук:

- Встановили квоти для освітян, тому що ви знаєте, цього року були певні «перекоси» назвемо це так. Освітяни дуже багато проектів повигравали і це створює не зовсім правильну конкуренцію. Тому у категорії великих проектів це буде 30%, в категорії малих проектів – до 50% можуть брати освітяни участь.

 

Наступне, що ухвалили – будемо рекомендувати підвищення мінімального віку тих, хто може проголосувати з 16 до 18 років.

 

Ухвалили рекомендацію зменшити суму великих проектів до мільйона (було 1,5 млн).

Також заборонили агітацію у пунктах голосування. А громадському комітету пропонують надати повноваження не зараховувати голоси за той чи інший проект при явних порушеннях і фальсифікаціях. Серед іншого, вирішили чітко визначити поняття загальнодоступності проекту, а при виборі проектних організацій проводити прозорі конкурси.

Рекомендації ще не остаточні, їх мають затвердити на наступному засіданні комітету.

Крім того, електронна платформа Громадський Проект Рівне з 2019 року має стати платною. Відповідний лист Рівнераді у листопаді надіслав розробник сайту.

Київська структура виграла грантовий проект і надавала можливість радам України безкоштовно розміщати інформацію про бюджет участі. Тепер за веб-ресурс просять 25 тисяч гривень в рік.

Члени координаційного комітету вирішили погодити надання цих грошей з міського бюджету, адже розробка нової платформи буде у рази дорожчою.

Підсумував комітет реалізацію проектів попередніх років. З різних причин досі незавершеними лишилися сім проектів 2016 року та чотири 2017. У грошовому еквіваленті це близько 6-7 мільйонів гривень.

Зважаючи на те, що положенням передбачено відтермінування проекту лише раз, як виняток координаційний комітет пропонуватиме фінансові потреби на завершення цих ініціатив врахувати відповідним управлінням міської ради у бюджеті на 2019 рік.  

Зауважимо, що попри менший бюджет Рівного наступного року, обсяг грошей, передбачених на проекти громадського бюджету не зменшуватимуть, тож і 2019 року на ініціативи рівнян спрямують 10 мільйонів.

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень