«Воїни світла», що втримали енергосистему держави після ворожих атак

22 грудня в Україні відзначається День енергетика

Бригада служби ліній ПрАТ "Рівнеобленерго" у Херсонській області

Про енергетиків під час війни говорять, як про героїв, воїнів світла – завдяки їхній роботі вдалося втримати енергосистему країни після спроб цілеспрямованого її знищення. І це не лише роботи з відновлення пошкодженого обладнання, а й пошук настільки складних інженерних рішень, яких не доводилося застосовувати в жодній країні світу.

Диспетчерська ПрАТ "Рівнеобленерго"

Сьогодні енергетики стоять єдиним фронтом із захисниками ЗСУ: голова правління ПрАТ «Рівнеобленерго» Сергій Невмержицький та директор з розвитку електричних мереж Ігор Красінський відзначені медалями Міністерства оборони України «За сприяння Збройним Силам України».

Керівник підприємства Сергій Невмержицький розповів

чи відзначатиметься професійне свято в колективі енергетиків, яким був для галузі та для енергосистеми Рівненщини воєнний 2022 рік?

Зрозуміло, що цьогоріч в умовах масованих атак на енергетичні об’єкти держави нам не до святкувань – працюємо цілодобово, без вихідних, попри це чуємо критику на свою адресу: при цьому намагаємося робити все можливе для того, щоб максимально забезпечувати абонентів Рівненської області електричною енергією, почути звернення кожного. Тому, звичайно, ми не могли не відзначити наших працівників, які відновлюють електромережі після «прильотів» до нас на Рівненщину, відбудовують знищену енергосистему деокупованих територій, працюють, щоб забезпечити напругою наших абонентів в умовах дефіциту електричної енергії.

Голова правління ПрАТ "Рівнеобленерго" Сергій Невмержицький

Мабуть, найважчими для рівненських енергетиків були останні місяці, коли виникла загроза блекауту?

Те, що в країні триває повномасштабна війна ми відчули одразу 24 лютого. Практично цього ж дня почали ширитися чутки про можливість масових знеструмлень, різні фейки про роботу енергосистеми, ми почали підсилювати оборону наших об’єктів, посилено їх оглядати, організували охорону найважливіших об’єктів.

Укріплення енергетичних об’єктів

Водночас через закриття чималої кількості підприємств на півдні та сході нашої держави, порушення логістичних ланцюжків у постачанні пального, запчастин, електроопор, енергообладнання, стало зрозуміло, що під загрозою реалізація чималої кількості запланованих на цей рік проєктів. Ми почали збільшувати наші запаси для проведення ремонтної кампанії, попри все проводили тендерні процедури для реалізації затвердженої інвестиційної програми на 2023 рік.

Надзусиллями усього нашого колективу 57% запланованого інвестпрограмою нам вдалося реалізувати. Ми реконструювали 22 км повітряних ліній зі встановленням 4 нових розвантажувальних підстанцій та заміною трьох існуючих – роботи проводили у всіх районах області. Також в рамках реалізації заходів інвестпрограми на Рівненщині було встановлено 10 нових розподільчих пунктів, було завершено реконструкцію однієї з підстанцій 110/10 кВ у обласному центрі, здійснено заміну обладнання на одному з об’єктів після ракетного удару на Рівненщину, встановлено 29 тисяч нових приладів обліку, майже 14 тисяч з яких – із передаванням даних.

Все, що було заплановано згідно з інвестпрограмою на цей рік, але не вдалося втілити у життя, плануємо завершити у 2023 році.

Чи внесла війна корективи у проведення ремонтної кампанії?

Щороку ми, готуючись до опалювального сезону, проводимо ремонтну кампанію для попередження виходу з ладу обладнання та мереж. Цьогоріч ця робота була організована ще більш ретельно, зважаючи на виклики для енергосистеми в умовах війни. Наш персонал провів ремонт 1175 км повітряних ліній. А це заміна опор, проводу, ізоляторів. Відремонтували майже 3 сотні кабельних ліній 0,4-10 кВ, проводили ремонт підстанцій 6-10/35-110 кВ, силових трансформаторів, вимикачів, провели чистку понад 4,5 тисяч кілометрів охоронних зон повітряних ліній.

Ремонт кабельної мережі у м. Рівне

Також з перших днів повномасштабного вторгнення ми створювали запаси пального та матеріалів для підтримки нормальної роботи обладнання. Адже в умовах погодинних відключень воно також під ризиком швидкого виходу з ладу.

Щодо стабілізаційних відключень…Чи є інформація, як довго вони триватимуть і як вдалося організувати цю роботу?

За інформацією уряду стабілізаційні відключення триватимуть до кінця опалювального сезону. А за даними НЕК «Укренерго», звідки ми отримуємо ліміти споживання і команди щодо зменшення навантаження на систему або ж дозвіл на його збільшення, внаслідок численних ракетних ударів росіян знищено близько 50% генеруючих потужностей нашої держави. Через пошкодження ворогом електростанцій та магістральної мережі, зниження температурних показників та зростання споживання, в енергосистемі України зберігається значний дефіцит електроенергії.

Енергетики Володимирецької дільниці ПрАТ "Рівнеобленерго" відновлюють пошкоджені внаслідок негоди електромережі

Саме тому обсяги потужності для Рівненської області наразі коливаються в межах 45-60% від щоденної потреби.

Вийти на рівень споживання, який був до ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі, зараз можливостей немає.

Та попри знижені ліміти, наші енергетики намагаються дотримуватися графіків погодинних відключень, як тільки з’являється можливість – не обмежувати електропостачання, дотримуватися визначених урядом пріоритетів: в першу чергу забезпечення електропостачання об’єктів критичної інфраструктури, військових об’єктів, промисловості та населення. Зважаючи на те, що скарг від населення на сьогодні суттєво поменшало, можу сказати, що ми реагуємо на звернення, виправляємо недоліки, намагаємося дослухатися до наших споживачів.

Бригади ПрАТ «Рівнеобленерго» активно відновлюють електромережі на деокупованих територіях, де і скільки наших енергетиків працює зараз, ризикуючи життям та здоров’ям?

23 наших працівників – бригада служби ліній, електромонтери з Млинівської та Дубенської дільниць близько 3 місяців відбудовують енергосистему Херсонщини. Ми відправили у Херсонську область 8 одиниць техніки, забезпечили наших працівників пальним, продуктами харчування, усім найнеобхіднішим. Завдяки роботі наших хлопців вдалося відбудувати дві ПЛ-35 кВ, ввести в роботу дві підстанції 35/10 кВ. Загальна протяжність відбудованих нашими електромонтерами електромереж – понад 15 км. Відновлювальні роботи, які проводять наші хлопці на пошкоджених ділянках повітряних ліній – це усунення обривів проводу та захисного тросу, заміна ізоляторів, електроопор, прокладання нових мереж після обстеження території саперами. Наші працівники, ризикуючи життям, повертають світло тим, хто втратив електропостачання ще у березні.

Енергетики ПрАТ "Рівнеобленерго" відновлюють повітряну електромережу на Херсонщині

Виконані нашим персоналом роботи на сьогодні дозволили відновити електропостачання у 9 населених пунктів Херсонської області. Наші працівники ще перебувають там, після ротації обов’язково повернуться на південь знову – наших воїнів світла там дуже чекають. Крім того, відразу після звільнення наше підприємство відгукнулося на прохання чернігівських енергетиків. У Чернігівську область ми відправили кілька тон гуманітарного вантажу.

ПрАТ «Рівнеобленерго» суттєво допомагає нашим військовим. Колектив отримав чимало відзнак та нагород…

Маємо за честь допомагати нашим оборонцям, робимо це з 2014 року.

Лише цьогоріч надали допомоги воїнам на суму майже 13 млн 900 тисяч гривень. Передали військовим 35 одиниць транспорту. Три автомобілі придбали за кошти наших працівників. Енергетики нашого підприємства, окрім згаданої суми, зібрали близько пів мільйона гривень власних коштів.

Допомагаємо оргтехнікою, закупівлею амуніції та військових аксесуарів, ремонтом техніки, запчастинами, пальним, електрифікацією оборонних об’єктів. 110 наших працівників зараз проходять службу у різних підрозділах ЗСУ – підтримуємо їх і пишаємося. Пам’ятаємо та сумуємо за нашим загиблим колегою – від ворожого авіаудару загинув 38-річний заступник начальника служби підстанцій ПрАТ «Рівнеобленерго» Андрій Савонік. Указом Президента України загиблого захисника нагороджено орденом «За мужність» (посмертно).

Передача власноруч виготовлених "буржуйок" військовим ЗСУ

Які плани на майбутнє?

Найперше – це перемога. Чекаємо, робимо все можливе для її наближення, працюємо задля вигнання російських окупантів з нашої землі. За нами понад 400 тисяч абонентів області, для яких електроенергія – це життя, робота, оборона, здоров’я… Ми працюємо і вдень, і вночі, в сніг і в дощ, щоб повернути світло кожному, забезпечувати електропостачання 24 години на добу, сім днів на тиждень. Це наш фронт – енергетичний. І ми обов’язково переможемо, задля наших споживачів!

 Пресцентр ПрАТ «Рівнеобленерго»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень