Відомо, чому олія в Україні так шалено здорожчала. А також про курятину та цукор

Поговоримо й про гречку

Соняшникова олія різко здорожчала у 2021 році. ЇЇ вартість у порівнянні з минулим роком зросла майже на 50%.

Як свідчить опитування у телеграм-каналі Радіо Трек, 82% із понад сотні респондентів вражені зростанням вартості цього продукту.

З чим це пов`язано, пояснив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко:

– Один із факторів – це світові ціни. Крім того, здорожчання цієї культури пов`язане з суттєвим здорожчанням насіння соняшнику, за яке аграрії мусили заплатити на початку посівної кампанії. Тобто є два елементи: це світовий попит і насіння соняшнику.

Заступник очільника краю Ігор Тимошенко
Заступник очільника краю Ігор Тимошенко

Утім експерти прогнозують, що як тільки завершиться збір насіння соняшника, ціни поповзуть донизу. 

Тим часом експерти для видання «Укрінформ» назвали ще одну з причин - це поганий врожай культури соняшника через погодні умови. Водночас соняшникову можна знайти в Європейських країнах дешевше на 10 гривень і навіть більше. Це часто пов`язано із нижчими податками на продукти харчування. До прикладу, в Іспанії - це 5-7%, а українцям доводиться платити 20%. 

Держстат також відзначив зростання вартості цукру та курятини. На 24% і 20%, відповідно. Крім того, наші журналісти теж відзначили подорожчання цих товарів.

На ціну птиці вплинуло подорожчання кормів, каже Ігор Тимошенко, але додає, що боятися дефіциту не варто, адже кількість птиці в області лише зростає.

А ось вартість цукру зросла через погіршення виробничих потужностей цукрових заводів. І невідомо, коли ця галузь відновиться.

Натомість можна порадіти за гречку. Площа її посівів на Рівненщині за рік зросла на понад 42%.

 

Це непопулярна для вирощування в Україні культура й велика частина крупи імпортується. Докладніше про це читайте тут.

Однак популярність гречки серед українців дуже велика, тому уряд цього року запровадив підтримку аграріям – 3500 грн на «гречаний» гектар. Профільний заступник голови ОДА погоджується, що аграрії користуються цією допомогою й зацікавлення у вирощуванні гречаної крупи в майбутньому може зрости.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень