У вересні українці купуватимуть соняшникову олію за новими цінами - прогноз

На зниження ціни можуть вплинути два ключові фактори

Ціни на соняшникову олію, яка з вересня 2020 року подорожчала майже на 80%, можуть знизитися вже наступного місяця з початком збору врожаю соняшнику в Україні.

Про це розповів науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» К. Е. Н. Артем Педорченко, повідомила пресслужба установи.

За його словами, у 2021 році очікується збільшення виробництва соняшнику до 14,2 млн тонн, що на 8% більше, ніж торік.

Крім того, на світовому ринку передбачається збільшення пропозиції рослинних олій шляхом збільшення виробництва сої у світі. А це означає, що ціни на соняшникову олію мають знизитися з початком збору врожаю соняшнику у вересні, – розповів Педорченко.

Як пояснив учений, до 98% насіння соняшнику, яке збирають в Україні, переробляється на вітчизняних підприємствах. Вони формують відпускні ціни, спираючись на світову кон'юнктуру ринку соняшникової та інших рослинних олій, а також курс національної валюти.

Зараз відпускна ціна виробників за 1 літр бутельованої рафінованої соняшникової олії становить 1,6 долара – разом з ПДВ виходить 52 грн/л. При цьому відпускна ціна роздрібних мереж за пляшку олії, з урахуванням націнки та податків, складає понад 70 грн/л, тобто майже на 40% перевищує відпускні ціни заводу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень