Важка зима: чи буде в українців на столах м'ясо і сало

Та скільки будуть коштувати м'ясопродукти

Ціни на продукти в Україні зростають. В першу чергу це стосується м’ясних продуктів.

За даними аналітиків, кожен четвертий українець витрачає на їжу до 60 відсотків бюджету. Ще 15% зазначають, що витрачають на їжу ще більше. Це все на тлі того, що під впливом війни скоротились доходи українців і їхня купівельна спроможність.

Донедавна у більшості громадян на столах було м’ясо, сало та вироби з м’яса як в будні, так і на свята. Зараз ці продукти подорожчали, отже, стали менш доступними. 

Ріст цін підтверджують дані від Державної служби статистики. За їхніми підрахунками, у порівнянні з попереднім вереснем, середні ціни на цю продукцію підвищились на 22%.

Причини зростання цін

До війни на вартість м’ясопродуктів впливала в основному сезонність та ціни на корми та енергоресурси. Тепер до цих причин додались ще декілька.

- Є основні фактори, які зараз впливають як на свинину, так і на курятину і яловичину. По-перше, це стрімке скорочення поголів’я. Через бойові дії та за рахунок окупованих територій поголів’я свиней за 9 місяців скоротилось приблизно на 10 відсотків в Україні. Паралельно з цим загальна забійна маса тварин за 9 місяців порівняно з 2021 роком зменшилася на 12 відсотків, - зазначає аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка.

Майже 25% господарств з вирощування свиней були зруйновані або знаходились чи знаходяться на тимчасово окупованій території. Саме тому ціни на свинину щомісячно зростають.

Також подорожчали логістика і паливо для перевезення продукції. Зросли й ціни на вітаміни та мікроелементи для тварин, в середньому на 30%.

 - І ще одна причина - це вартість кормів. Ціни на зернові й олійні були на низькому рівні весною та влітку, що допомагало виробникам перекривати витрати. Восени ціни на продукцію рослинництва зросли, що впливає і на корма, - додав Максим Гопка.

Крім того, ціни на внутрішньому ринку залежать від імпорту м'ясної продукції - він трішки стримує стрибки вартості. 

Що на цінниках?

Найбільше додала в ціні свинина, особливо сало. Ціна на нього виросла ще й тому, що в Україні в основному вирощується беконна порода свиней, де кількість сала значно менша. В основному сало імпортується з Європи. Зміна курсу валют та вартість логістичних послуг відбилася миттєво на ціні", - розповіла менеджерка з управління категорією «М’ясо» компанії «МЕТРО Україна» Світлана Добролевська.

Не суттєво змінились ціни на курятину – ці виробництва постраждали не так сильно, як виробники свинини.

Але, до прикладу, на яловичину ціни знизились, в залежності від категорії. Це обумовлено призупиненням експорту.

Вартість курятини й свинини порівняно з попереднім роком зросла на 5% і 30% відповідно. Натомість яловичина здешевшала на 4%.

За даними Держстату, в цілому на ринку середня вартість свинини станом на вересень склала 164,29 грн/кг, коли на початку року була 123,95 грн/кг. А сало здорожчало з 104,74 грн/кг аж до 149,67 грн/кг. Ціна курячої тушки за цей період зросла з 73,52 грн/кг до 82,43 грн/кг, курячого філе - з 122,65 грн/кг до 137,66 грн/кг. Своєю чергою яловичина додала в ціні близько 5 грн і у вересні коштувала 200,92 грн/кг.

В УКАБ зазначили, що не доречно давати довгострокові прогнози щодо вартості м’яса – кожен день щось змінюється.

В найближчому майбутньому ціни на м’ясо залежатимуть від вартості енергоресурсів, кормів, вітамінів, об’єму імпортних поставок, інфляції та індексу споживчих цін, - говорять в асоціації.

Чи буде м’ясо на прилавках?

В Україні значно скоротились обсяги продажів та споживання м’ясопродуктів. На це є дві основні причини: виїзд значної частини населення за кордон та загальна тенденція до зменшення доходів. 

Але дефіциту точно не передбачається.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень