Вартість розподілу газу може здорожчати до 400%: скільки платитимуть споживачі

До кінця цього року в Україні мають затвердити нові тарифи на розподіл газу

У 2022 році газові компанії планують підняти тариф на розподіл газу у середньому з 1,44 грн за куб метр до 4,14 грн. А деякі газопостачальники мають намір вимагати значно більше.

Наприклад, «Уманьгаз» планує підняти тариф на розподіл газу на 400% (до 8,91 грн/куб), а «Луганськгаз» — на 443% (до 8,41 грн/куб).

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, таке серйозне зростання тарифів на транспортування викликане тим, що до 40% у структурі тарифу займає ціна технічного газу, а він суттєво подорожчав.

Що очікує споживачів?

Олег Попенко прогнозує, що різке зростання цін на розподіл газу відіб'ється не лише на звичайних споживачах (насамперед, які використовують газ для опалення), але й вдарить по теплокомуненерго та місцевих бюджетах, які взяли на себе відповідальність за збереження тарифів на постачання теплової енергії та гарячої води.

Своєю чергою, у «Нафтогазі» впевнені, що оператори газорозподільних мереж не повинні допускати різкого зростання тарифів на розподіл палива, адже до них є питання в обсягах розподілу.

«Оператори ГРС їх завжди занижують, щоб мати тариф вище. Коли ми розраховуємо цей обсяг, ми перевіряємо факт та коригуємо розрахунок на фактичні дані. Зараз фактичні дані інші, знаменник інший. Тому, виходячи з цих двох факторів, ми не бачимо підстав для суттєвого зростання тарифів», — сказала член НКРЕКП Ольга Бабій.

Тим часом «Нафтогаз» пропонує державному регулятору дозволити перевести всіх споживачів «останньої надії» на звичайний річний тариф.

Якщо це станеться, домогосподарства отримуватимуть газ по 7,96 грн/куб. м (без урахування доставки).

Якщо ж пропозиція не буде підтримана, то ціна на газ розраховуватиметься за затвердженою Кабміном формулою і може змінюватись щодня. Зважаючи на значне подорожчання газу на світових ринках, для українських клієнтів постачальника «останньої надії» зросте в ціні до 30 і більше гривень за кубометр.

Джерело: Факти

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень