Забудьте про кубометри. Обсяг спожитого газу визначатимуть по-новому

Верховна Рада ухвалила відповідний закон

2 листопада 2021 року Верховна Рада України прийняла закон про перехід на європейські стандарти обліку природного газу в енергетичних одиницях (кВт-год) замість кубічних метрів.

Документ набуде чинності з 1 травня 2022 року. 

Як повідомляє УНІАН, згідно з пояснювальною запискою законопроєкту №2553 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків обсягу газу в одиницях енергії», облік природного газу в Україні здійснюється в кубічних метрах, а в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії.

Законом передбачається надання права Кабінету Міністрів України приймати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобутку, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу, у тому числі здійснення митного контролю та митного оформлення при переміщенні природного газу через митний кордон України, в одиницях енергії.

Також буде забезпечено інформування споживача про його спожитий обсяг теплової енергії із розрахунку одиниці вимірювання кіловат-година (кВт-год), в якості додаткової інформації в платіжних документах за послуги постачання теплової енергії.

Цей законопроект скасовує так звані «морозні» коефіцієнти, які газорозподільні компанії вписували в платіжки громадян за приведення до стандартних умов.

Варто зауважити, що діюча в Україні система розрахунку газу не враховує теплотворність газу. Тобто, споживач не знає, яку кількість тепла отримує з одного кубометра газу.

У країнах ЄС і в багатьох інших країнах світу споживання газу не вимірюється в куб.м, а розраховується, наприклад, в кВт-год або кілокалоріях.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень