Вперше за 5 місяців знизилися ціни на газ для населення

У річних пакетах компаній постачальників

Газопостачальні компанії опублікували нові ціни на «блакитне паливо» для побутових споживачів (населення). Їх оновлюють щомісяця. Однак 5 місяців поспіль річні базові ціни майже не змінювалися, адже підвищувати їх компанії не могли через умови фіксованих тарифних планів, а знижувати заважали рекордні ціни на газ на європейському ринку, пояснює ГазПравда.

Ціни у листопаді зменшує одразу 7 газопостачальних компаній. Тепер найнижча пропозиція на ринку становить - 7,799 грн за кубометр.

Найнижчу ціну – 7,799 грн за куб – запропонувала компанія Енерджі Трейд Груп. Лише на 0,001 грн більше – 7,80 грн за куб – просить компанія Neogas.

 

Далі йдуть Евода Трейд КП Луцькводоканал (7,88 грн за кубометр), Черкасигаз Збут і Уманьгаз Збут (7,89 грн за кубометр).

Газопостачальна компанія Нафтогаз України запропонувала традиційні 7,96 грн за кубометр.

Таку саму ціну виставили Газпостачсервіс і Тернопільоблгаз Збут. Крім того, стільки ж платитимуть і ті споживачі, яким газ тимчасово продає постачальник «останньої надії» (ПОН). За рішенням уряду, в жовтні та листопаді ціна в ПОНу становитиме саме 7,96 грн за куб.

Решта компаній виставили цінники від 7,98 до 13,5 грн за кубометр.

Найвищі цінники на газ – 13,5 грн за куб – пропонують Житомирська обласна енергопостачальна компанія та Херсонська обласна енергопостачальна компанія.

Загалом більшість компаній встановила ціни до 9 грн за кубометр.

Уперше за пів року низка компаній знизила базову річну ціну на газ для побутових споживачів газу. Одразу 7 газопостачальників скоригували свої річні цінники. Найменша знижка на кубометрі склала 48 копійок, а найбільша сягнула аж 2 гривень.

 

Такі зміни стали можливі завдяки старту роботи ринку в рамках Балансуючої групи НАК «Нафтогаз України», - констатує начальниця Центру правової підтримки споживачів газу ГазПравди Юлія Чеберяк.

Нагадаємо, з жовтня практично весь сегмент постачання газу населенню працює в складі Балансуючої групи НАК «Нафтогаз України». Компанії в її складі купують газ у Нафтогазу за однаковою ціною - 7,42 грн за кубометр.

- Це - критичний елемент безпеки постачання газу населенню, при чому без прямого державного регулювання на кшталт ПСО (покладання спеціальних зобов’язань), - наголосив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Важливо, що за ціною 7,42 грн за куб постачальники отримуватимуть тільки ті обсяги, які справді споживають їхні побутові споживачі. Відбори для населення ідентифікуватимуть завдяки індивідуальним ЕІС-кодам домогосподарств. Отже, постачальники не зможуть перепродавати отримане «блакитне паливо» промисловості.

Контракти в рамках Балансуючої групи діятимуть до травня - так само як і річні ціни для побутових споживачів. Це дозволить гарантувати достатні обсяги газу для населення протягом усього опалювального сезону та безпеку постачання ресурсу за фіксованими цінами.

Матеріали ГазПравда

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень