Вам прийшла повістка: яке покарання загрожує за неявку до військкомату?

Це «адмінка» чи вже кримінал – пояснюють експерти

Під час загальної мобілізації повістку українцям призовного віку можуть вручити де завгодно: вдома, на роботі, на блок-посту чи навіть посеред вулиці.

Така повістка зобов’язує громадянина у зазначений строк з’явитися у військкомат за місцем приписки. Якщо ж він цього не зробить – покарання може бути дуже серйозним.

Що ж загрожує призовникам у випадку неявки за повісткою?

Про санкції, які загрожують українцям призовного віку у результаті ігнорування повісток, детально розповіли у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Згідно із законом України, якщо військовозобов’язаний не з’явився до військкомату без поважної причини, йому доведеться сплатити штраф. Його розмір на сьогодні – від 1700 до 3400 грн.

Варто зазначити, що вручення повістки ще не вважається мобілізацією. У ній лише зазначена певна дата й час, коли громадянину потрібно з’явитися до територіального центру комплектування. Там його можуть направити на проходження військово-лікарської комісії з метою визначення придатності до служби, або ж просто перевірити особисті дані.

Однак з’явитися до військкомату потрібно обов’язково.

В Раді нацбезпеки та оборони також попередили, що неявка до військкомату громадян, які отримали повістку, може стати першим кроком до більш серйозного порушення – ухиляння від мобілізації.

 

А за це вже загрожує не адміністративне, а кримінальне покарання. Переховуючись від військкомату, призовники ризикують сісти за грати на строк від 3 до 5 років.

Нагадаємо, що служити у ЗСУ мають право і жінки. Однак представниць слабкої статі не можуть зобов’язати стати до зброї. Згідно з чинним законодавством, обов’язкова мобілізація жінок в Україні заборонена. Тож піти захищати Батьківщину вони можуть лише з власної волі.

Джерело: gsminfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень