Бронювання від мобілізації: як працює та хто може отримати

Відповіли у Міністерстві економіки

 

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Наразі у лавах ЗСУ і Тероборони майже 700 тис. осіб. Нещодавно воєнний стан і загальну мобілізацію продовжили до 23 серпня, а в Міноборони заявили про наміри забезпечити амуніцією 1 млн людей.

Це означає виклик для бізнесу, адже під призов можуть потрапити критично важливі співробітники.

Мінекономіки шукає баланс між армією та бізнесом. Міністерство вже видало бронь для більш як пів мільйона чоловіків. Відомство працює над тим, щоб спростити систему бронювання військовозобовʼязаних і перевести її онлайн.

Про деталі бронювання в Україні розповів відповідальний заступник міністра економіки Олександр Грибан.  

Нещодавно Мінекономіки звітувало про надання відстрочки від призову майже 520 000 осіб. Чи є обмеження?

Ми орієнтуємося насамперед на потреби армії та підприємств, яким потрібні фахівці для відновлення та продовження роботи, що забезпечує нормальне функціонування економіки. Тому шукаємо та знаходимо баланс між інтересами військових і цивільних.

Триває робота над удосконаленням механізму подання та розгляду заяв. Зокрема, будемо переводити його в режим онлайн, що прискорить та автоматизує увесь процес. Апліканти зможуть подавати заяви через спеціалізований підрозділ сайту Мінекономіки.

Одночасно будуть синхронізовані бази даних Генштабу, Міністерства оборони й територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. 

Як це працюватиме? 

Людина, яка від компанії займається бронюванням співробітників, буде реєструватися у програмі через електронний підпис і подаватиме заявку. В програмі відобразять критерії, яким вона має відповідати. Далі заявка пройде погодження в Міністерстві оборони і протягом кількох днів буде ухвалено рішення.

Потім ці дані потраплять до єдиного електронного реєстру, який буде доступний Генеральному штабу й територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки. Тобто всі учасники процесу отримають однакову інформацію. Очікуємо, що вже протягом найближчих місяців ця система запрацює.

Наскільки це пришвидшить процес?

Результатом стане мінімізація людського фактору під час обробки документів і суттєве пришвидшення всіх процедур, пов’язаних з бронюванням. Заявки оброблятимуться до трьох днів. В умовах війни оперативність має надзвичайне значення.

Чому IT-рішення буде на базі сайту Міністерства економіки, а не, наприклад, у «Дії»?

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Міністерству економіки відводиться визначальна роль в організації бронювання. Саме ми консолідуємо всі дані від інших міністерств і держорганів. Проте доступ до нової системи бронювання через «Дію» цілком можливий. Над цим працюємо спільно з Мінцифрою.

Які галузі лідирують за кількістю резервів?

Найактивніше звертаються енергетичні підприємства з переліку критичної інфраструктури. Наявність фахівців-енергетиків дає можливість забезпечувати не лише мирне життя в тилу, а також і роботу тих виробничих підприємств, що працюють на оборону.

Багато заявок надходить від паливного ринку: після потужних атак агресора по паливній інфраструктурі відбувається її відновлення, і це потребує значних кадрових ресурсів.

Загалом Мінекономіки максимально враховує потреби бізнесу в бронюванні працівників і йде йому назустріч там, де це не суперечить запитам армії.

З 3200 опрацьованих заявок, погоджено лише 700. Чому?

Кількість відмов незначна, адже в одному наказі може бути кілька заявок, наприклад на 100 осіб. Крім того, немає потреби в бронюванні невійськовозобов’язаних і тих, хто не стоїть на обліку у військкоматі.

Випадки відмов, як правило, стосуються дефіцитних військових спеціальностей, яких сьогодні потребує ЗСУ.

Нещодавно Мініоборони заявило, що готове мобілізувати 1 млн українців, що майже вдвічі більше, ніж зараз. Чи планують у звʼязку з цим нововведення щодо резервування?

Оборона держави сьогодні є найважливішим завданням влади, від якого залежить виживання, розвиток економіки та існування самої незалежної України. Тому потреби Міноборони будуть задовольнятися пріоритетно.

Одночасно там, де це можливо, знаходимо з Міноборони компроміси щодо забезпечення людьми стратегічно важливих підприємств і даємо бізнесу можливість розвиватися. Так діятимемо і надалі.

Сьогодні Міністерство економіки видає дозвіл на бронювання лише на пів року. Чи плануєте продовжити цей термін?

Про збільшення терміну дії дозволу на бронювання поки не йдеться. Через шість місяців співробітник може бути повторно заброньований. Так цінні для підприємства працівники зможуть залишитися на виробництві й приносити користь Україні в тилу.

Джерело: Forbes

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень