В Рівному поговорили про участь України в Другій світовій війні

В краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл

Сьогодні в Рівненському краєзнавчому музеї за круглим столом, який присвячений 70-річчю закінчення боротьби з німецько-фашистськими загарбниками, зібралися місцеві науковці та краєзнавці, аби розказати про те, яке мала відношення Україна, а зокрема і Рівненщина, до подій «кривавого минулого». Більше про захід розповідає директор музею Олександр Булига:

– 2 вересня - офіційна дата закінчення Другої світової війни. Тому ми вирішили зібрати дослідників історії та поговорити про те, яке мала відношення Україна до війни. А головну увагу зосередити на історичних постатях, які були людьми різних вподобань партійних і релігійних. Але їх війна ця зачепила. І на основі історичних джерел та архівних документів ми будемо говорити про те, як вплинула війна на долі цих людей.

Тож усім присутнім науковці розповіли історії Казимира Язвінського - учасника  польської підпільної організації «Союзу військової боротьби», що діяла у Рівному; про в’язня концтабору «Равенсбрюк» Меланію Пастушенко; червоноармійця Андрія Жив’юка, розстріляного в 1942-му році та солдата Володимира  Хільчевського, який згодом став академіком. Також директор музею нагадав, що Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Під час бойових дій в полоні загинуло до чотирьох мільйонів військових і підпільників та понад п’ять мільйонів цивільних через окупаційний терор і голод в тилу. До п’яти мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася. Загалом, безповоротні втрати українців та інших народів склали близько десяти мільйонів осіб.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень