В універі вже не заховатися: парламентарі анонсували, як виявлятимуть ухилянтів та що їм загрожує

На думку депутатів, більшість «вікових» студентів намагаються уникнути мобілізації

З 2022 року університети стали переповненими студентами 30-40 років, які вирішили здобути другу чи навіть третю вищу освіту.

Контрактників у 2023 році стало у 23 рази більше, ніж було до війни.

Про це ми писали у матеріалі:

Найбільше зростання кількості чоловіків-студентів в Україні зафіксоване на Рівненщині (ФОТО)

Університетам вигідно набирати студентів-контрактників, які не претендують на бюджетні місця та оплачують здобуття освіти.

Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина зазначила, що більшість «вікових» студентів намагаються уникнути мобілізації.

Депутатка від «Слуги народу» наголосила, що вони мають виконувати освітню програму або будуть відраховані.

Якщо люди вступили — вони повинні вчитися і виконувати освітню програму. В іншому випадку вони мають бути відраховані. Ми стежимо за цією ситуацією. Спокуса велика. Усі розуміють ймовірну присутність корупційної складової.

Про вироблення механізмів контролю і перевірки абітурієнтів, заходи й рішення говорити поки рано. Влада аналізує динаміку збільшення кількості вступників, пояснює Юлія Гришина.

Варіантом контролю за ухилянтами може бути обов’язкове складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ). Якщо студенти його не складуть, диплом не отримують.

Крім того, у випадку, якщо військове керівництво вважатиме за потрібне, депутати ініціюють зміни списку тих, хто має право на відстрочку від мобілізації.

В парламенті з’явився законопроєкт, який скасовує відстрочку від мобілізації тим, хто повторно здобуває освіту, і аспірантам, старшим за 30 років.

Джерело: Економічні новини

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень