В Україні загострюється дефіцит популярного овоча: якими будуть ціни на цибулю

Цьогоріч ціни на цибулю б'ють усі рекорди

За пів року, що триває війна, українці стали звикати до забутого слова «дефіцит». То тут, то там виникає нестача якихось товарів, тож на них зростає ціна. Цьогоріч ціни на цибулю б'ють усі рекорди. Але експерти кажуть, що через дефіцит цього продукту вони будуть іще вищими.

Своїми думками експерти поділились із виданням agroportal.ua

Цьогорічний врожай цибулі в Україні буде значно нижчим за торішній. Торік аграрії нашої країни зібрали сумарно близько 1 млн тонн цього овочу. А цьогорічний врожай добре, якщо сягне двох третин торішнього.

За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлани Литвин, таке зниження валового збору цибулі обумовлено двома причинами:

  • Тимчасовою окупацією частини південних областей країни, особливо Херсонщини, яка, наприклад, торік дала 31% від усього валового збору цієї культури. Щоправда, оцінивши ситуацію, аграрії з інших областей спробували навесні засіяти цибулею додаткові площі. Але ці посіви не змогли повністю замістити врожай, що збирали в південних областях;
  • несприятливими погодними умовами. Цьогорічне літо виявилось несприятливим для цієї культури. Причому не лише в Україні, але й у багатьох європейських країнах. Відповідно, на європейському ринку цибуля не буде дешевою. Отже, розраховувати на дешевий імпорт українцям не варто.

— Щодо прогнозу вартості цибулі, то ціна вже зросла на початку сезону, потім трохи знизилась, але очікуємо, що буде зростати й надалі, - прогнозує керівник «Асоціації виробників часнику України» Юліанна Мусса.

Низька врожайність та зниження посівних площ поєдналися з підвищеним попитом на цибулю. Налякані стрімким зростанням цін на продукти, українці прагнуть зробити запаси на зиму.

Таким чином, споживацький попит ще більше підігріває зростання цін на цибулю. Вже зараз фермери легко збувають свій товар за ціною 20-25 гривень за кіло, що вчетверо дорожче, ніж на цю пору торік.

— Зараз ціна на цибулю складає 20 грн/кг, і її на ринку не вистачає.

 

Взагалі цибулі в цьому сезоні посіяно значно менше. За нашими підрахунками, скорочення площ відбулося як мінімум на 50%.

 

Деякі області збільшили площі під цим овочем, оскільки розуміли, що Херсонщина не постачатиме продукцію, але не змогли перекрити необхідний обсяг, - каже представник компанії «Ісіда-2012» Віктор Новіцький.

Зараз фермери взялися за сівбу озимої цибулі. Дотепер озима цибуля була не дуже поширеною в Україні, під неї відводили небагато площ.

Причина, перш за все, у тому, що озима цибуля непогано приживається в південних регіонах, а в центрі та на півночі України вона може вимерзати взимку.

 

Але цьогоріч фермери вирішили ризикнути.

Адже, якщо їхня цибуля гарно вродить, то вони зможуть її продажем перекрити всі затрати на вирощування цієї культури. Отже, наступного року, якщо врожай цибулі буде непоганим, то на ньому загалом можна буде непогано заробити.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень