Унікальна для України резиденція працює у Рівному. «Простір» зібрав митців задля порятунку водойм (ФОТО)

Ідеї резидентів Contemporary Art Rivne рівняни побачать на День міста

Фото - ГО "Простір"
Фото - ГО "Простір"

Рівне стало першим містом в Україні, де ідеї екологічних досліджень про воду демонструватимуть мовою сучасного мистецтва. Громадська організація «Платформа взаємодій «Простір», спільно з Національним університетом водного господарства та природокористування та за підтримки Українського культурного фонду, організували у Рівному мистецьку резиденцію Contemporary Art Rivne.

Головна тема - «Вода. Часті питання».

 

Це спроба мовою мистецтва привернути пасивне суспільство до збереження та ощадливого використання водних ресурсів, кажуть організатори. 

Понад два десятки митців та науковців, серед яких і учасники з-за кордону, створюють індивідуальні та групові проєкти. Спочатку працювали онлайн, а потім – у «воднику» та на локаціях – у Гідропарку та на озері Басів Кут.

Що з того вийшло, рівняни побачать на День міста - 28 серпня.

 

Виставку проведуть у краєзнавчому музеї, а перформанси - на локаціях.  

Фото - ГО "Простір". Олена Тинник - з телефоном - разом із резидентами катається на човні Басівкутським озером. Фото - ГО "Простір".
Фото - ГО "Простір". Олена Тинник - з телефоном - разом із резидентами катається на човні Басівкутським озером. Фото - ГО "Простір".

9 найкращих ідей зможуть отримати фінансування на їх реалізацію, зазначила виконавча директорка ГО «Платформа взаємодій «Простір» Олена Тинник:

 - Громадська організація «Платформа взаємодій «Простір» займається розвитком креативних індустрій. Цього разу це мистецька резиденція. Резиденти намагались дослідити екологічні виклики Рівного та регіону, створити середовище, що сприятиме обміну ідеями, посилити потенціал спільноти та сприяти розвитку нових навичок учасників резиденції.

 

Митці та науковці застосували мистецькі й дослідницькі практики, аби сприяти розвитку цінностей, пов’язаних зі збереженням середовища і локальної спадщини. Результатом резиденції стануть фінальні індивідуальні та групові проєкти.

 

Планується, що учасники та учасниці резиденції не тільки створять роботи прив'язані до локального контексту, але також вплинуть на погляд залучених до проєктів спільнот на історію, спадщину, ландшафт і навколишнє середовище.

 

За результатами резиденції 9 групових та/або індивідуальних проєктів учасників зможуть отримати фінансування на реалізацію.

Дмитро Чепурний. Фото - ГО "Простір"
Дмитро Чепурний. Фото - ГО "Простір"

Усі резиденти, серед яких і митці зі США, презентують цікаві проєкти, розповів запрошений куратор Дмитро Чепурний:

 - В місті відбувається багато лекцій, на яких художники розповідають про свої проєкти, про мистецькі практики. Ми багато часу проводили біля води, ми мали можливість вивчити екологічні проблеми пов’язані з водоймами, з іхтіофауною та природою Рівного.

 

Резиденція – це час, простір і комунікація з фахівцями, що сприятиме приверненню уваги до проблем екології, зокрема, водних ресурсів.

 

Доволі цікавий досвід. Результати резиденції ми покажемо 28 серпня, виставка у музеї триватиме місяць.

Антон Шинкарук. Фото - ГО "Простір"
Антон Шинкарук. Фото - ГО "Простір"

Допомагав у створенні проєктів доцент кафедри державного управління НУВГП Антон Шинкарук:

 - Вода – не лише місце де ми відпочиваємо. Це ціла наука, хімічна сполука. Ми завжди маємо про це пам’ятати. Митці люблять емоції, а наука – правильне і логічне пояснення. Ми нагадуємо, все творче має наукове пояснення, раціональне. Те, що можна пояснити людям з їхньої практики.

 

Я намагаюсь підштовхнути резидентів до пошуків чогось нового. Я зараз є ментором у 10 резидентів. І серед їхніх ідеї є цікаві, як от, наприклад, надати права річці, або записати історії людей, які відпочивають біля річки.

 

Або з’ясувати, чому раніше тут, на Гідропарку, було багато людей, а зараз біля водойми нікого немає. Є історії, які стосуються істот, які створюють біосферу навколо нас. Формат проєктів різний – від мультимедійних робіт до перформансів.

Один з таких – нестандартних проєктів – ідея киянина Євгена Іваненка. Митець хоче провести цілу ніч посеред водойми на Гідропарку.

Євген Іваненко. Фото - ГО "Простір"
Євген Іваненко. Фото - ГО "Простір"

І таким чином Євген хоче привернути увагу до безпеки у самому парку та звернути увагу на стан водойми.

Євген Іваненко фільмуватиме свою ночівлю у Гідропарку на камеру. Як це було – покаже наприкінці серпня.

До речі, всі учасники отримують невеличке відшкодування витрат за участь у резидентській програмі згідно з договором про створення і використання об'єктів права інтелектуальної власності та передачі виключних майнових прав, зазначили у ГО «Платформа взаємодій «Простір».

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень