Як у Рівному відзначатимуть 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Ювілей буде 25 лютого

У Рівному готуються відзначити 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Попри пандемію коронавірусу представники культури та освіти міста готують чимало заходів до вшанування пам'яті відомої поетеси. У програмі святкування передбачили літературно-музичні «батли», вистави, презентації книг, флешмоби та конкурси.

Перший захід відбудеться вже у вівторок, 23 лютого.

О 16:30 в обласній універсальній бібліотеці Рівного відбудеться презентація історико-літературного видання «Фотомандрівка від Звягеля до Сурамі», повідомив начальник міського управління культури Тарас Максименко.

 

До дня народження Лесі Українки у Рівному видали збірку поезій Лесі Українки «Терновий вінець». Книги розвезли у міські та шкільні бібліотеки.

 

У бібліотеках міста запланували проведення літературно-музичного «батлу» – «Пісня у творчості Лесі Українки». Також там будуть тематичні експозиції та книжково-ілюстровані виставки. А у центральній міській біобліотеців ім. Короленка на вул. Київській, 44 відбудеться нагородження переможців міського онлайн-конкурсу читців-декламаторів на краще виконання творів відомої поетеси «Читаємо Лесю Українку».

 

Серед дітей та учнівської молоді запланували проведення відкритого конкурсу образотворчого мистецтва «Лесин промінь».

 

Крім того, до ювілею Лесі Українки наше місто братиме участь у Всеукраїнському артчеленджі «Слово, чому ти не твердая криця».

 

Урочистості до 150-річчя відбудуться також у залі камерної й органної музики. А у драмтеатрі 25 та 26 лютого буде прем'єрний показ «На полі крові» за однойменним твором Лесі Українки.

На фото Леся Українка

Між тим, заступниця начальника міського управління освіти Катерина Сичик розповіла, що до дня народження Лесі Українки видрукували понад 2000 портретів поетеси з її творами та у четвер, 25 лютого, їх даруватимуть перехожим.

У місті ми зустрічатимемося з людьми, розказуватимемо про те, який сьогодні день (ред. 25 лютого) і будемо рівнянам давати можливість прочитати поезію Лесі Українки. А ти, хто не знає творів поетеси, то даватимемо портрет із поезією. Це буде у всіх куточках нашого міста, – розповіла Катерина Сичик.

Крім того, паралельно із заходами на рівні міста, 150-річчя від дня народження Лесі Українки відзначатимуть й у навчальних закладах Рівного.

Довідково: 

Народилася Леся Українка (справжнє ім'я Лариса Косач) 25 лютого 1871 в місті Звягель (нині Новоград-Волинський) на Житомирщині.

Прожила вона лише 42 роки. Однак за цей час Леся Українка встигла збагатити українську поезію. Вона не мала ні середньої, ні вищої освіти, але належала до найосвіченіших людей свого часу та була одним з найкращих перекладачів в українській літературі.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень