Українські суди скасовують штрафи від ТЦК: Яка причина є вагомою?

88% штрафів скасували

У 30 справах з 34 судді ухвалили рішення на користь позивачів та скасували штрафи. Про це повідомляє сервіс моніторингу Опендатабот.

Станом на початок серпня щонайменше 34 справи з вимогою оскаржити штрафи від ТЦК розглянули українські суди з моменту впровадження нових норм щодо порушення правил військового обліку. У 30 справах судді ухвалили рішення на користь позивачів та скасували штрафи. У чотирьох справах, як повідомляється, суди залишили штрафи.

Найбільше скасувань стосуються порушень, які сталися ще до вступу в дію змін у законі «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Суди враховують, що закон не має зворотної дії, тому не дозволяє покарати за давнє правопорушення за новими правилами. Так, зокрема, сталося й у єдиній на тепер справі у реєстрі, де штраф від ТЦК оскаржувала медикиня. На той момент, як позивачка здобувала медичну освіту, обов'язку ставати на облік не було. Тому суд штраф скасував.

У 20% штрафи були оскаржені через порушення процедури притягнення до відповідальності або ж відсутність доказів. Так оскаржили штраф за нібито неперебування на військовому обліку чоловіка, який за два тижні до того отримав тимчасове посвідчення про взяття на військовий облік.

Також стався випадок, коли до суду звернувся чоловік, який прибув в ТЦК для уточнення даних, але отримав штраф. Представники військкомату не довели вчинення правопорушення та пропустили строки, через які за це могли покарати, тому цей штраф було скасовано.

Варто зауважити, що йдеться лише про штрафи за порушення правил військового обліку за змінами у Кодексі України, що були прийняті у травні 2024 року. За такі порушення можуть оштрафувати від 17 000 до 25 000 гривень.

На цю тему ми писали: 

Мобілізація українців за кордоном: Чи покарають чоловіків за непоновлення даних

Джерело: Фокус

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень