Українські слова, які починаються на літеру «И»: чотири слова, які знають не всі

Що це за слова, розповів відомий мовознавець Олександр Авраменко

Авраменко нагадав, що досі було жорстким правилом – в українській мови немає слів на літеру и. Однак, із затвердженням нового правопису із цього правила зробили кільки винятків.

Вигук «ич»!

Це службове слово емоційно посилює смисл сказаного. Наприклад, можна сказати: «Ич, який хитрий» або «Ич, яка гарна». Його вживання схоже на вживання стійкої словосполуки «ти ба».

Икати

Цим дієсловом описують специфічний спосіб вимовляння. Якщо людина каже замість звука і звук и, вона «икає».

Ирод та ирій

Ще два слова є паралельними формами більш звичних слів: історичного імені Ірод та слова «ірій», яке позначає місце зимівлі птахів або проживання душ померлих. Саме так, зі звуком и на початку їх промовляли в давнину. Тому цю традицію відновили у новому правописі.

Зазначимо також, що з літери и можуть починатись деякі власні назви. Наприклад, ім’я корейського диктатора Кім Чен Ина, або певні географічні терміни, як місто Игдир в Туреччині.

Джерело: obozrevatel

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень