Паніки немає: як отримати вищу пенсію та зарахувати службу в ЗСУ та МВС до пенсійного стажу (ФОТО)

Пенсійний Фонд отримає ще 30 млрд грн

Деякі українці мають право на кілька видів пенсій. При цьому вибрати для отримання можна лише один, у тому числі й там, де розмір виплати більший. Про це нагадали у Пенсійному фонді України.

Так, деякі громадяни мають право перейти з пенсії за віком на пенсію через втрату годувальника. Умови переходу вказані у Законі України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

У документі зазначено, що перейти з пенсії за віком на пенсію через втрату годувальника можуть чоловік чи дружина, які досягли пенсійного віку.

 

При цьому на момент смерті чоловіка вони мали проживати разом.

 

Розмір пенсії за втратою годувальника становить 50% пенсії за віком померлого. Тобто, сенс змінювати вид пенсії є тоді, коли розмір пенсії чоловіка був суттєво вищий за пенсію другого чоловіка.

Для переведення з одного виду пенсії на інший слід звернутися з відповідною заявою та необхідними документами до Пенсійного фонду України.

ТАКОЖ

Українцям розповіли, як зарахувати військову службу до пенсійного стажу.

Про це повідомляє «Юридичний портал України».

Так, відповідно до статті 8 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

При цьому для підтвердження військової служби, а також служби у цивільній обороні, Держспецзв'язку, органах держбезпеки, розвідувальних органах приймаються:

  • військові квитки
  • довідки архівних та військово-лікувальних установ
  • довідки військових комісаріатів, військових частин та установ системи Міноборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв'язку, Держприкордонслужби, ДПтС, а також ДСНС.

Як зазначається, військова служба у складі армії під час бойових дій, зокрема і під час виконання т.з. «інтернаціонального обов'язку», зараховується до трудового стажу виходячи з довідок військових комісаріатів, які видаються в порядку, визначеному Міноборони.

Для того, щоб підтвердити службу в органах внутрішніх справ та Нацполіції, приймаються довідки, що видаються згідно з порядком МВС.

ВАЖЛИВО:

  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про збільшення фінансування Пенсійного фонду на понад 30 млрд гривень «для допомоги тим, хто цього найбільше потребує».
  • Таким чином, на пенсійне забезпечення та соціальний захист у бюджеті на 2023 рік вже закладено 835 мільярдів гривень.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень