Українців зобов’яжуть утримувати літніх батьків. В іншому разі – позбавлятимуть спадщини

На опікунів теж чекають новації, здебільшого – неприємні

Громадяни, які не хочуть або ж не можуть доглядати за власними батьками похилого віку і користуються послугами державних інтернатів для літніх людей, будуть зобов’язані компенсувати усі витрати таких установ. В іншому разі – втратять право на спадщину.

Відповідний законопроєкт, розроблений Мінсоцполітики, Кабмін ухвалив наприкінці вересня цього року.

Зміни, що торкнуться дітей

Автори документа зауважують, що на сьогодні часто зустрічаються випадки, коли повнолітні діти ігнорують законні обов’язки з утримання і догляду за батьками в періоди їх часткової або повної втрати дієздатності (важка хвороба, інвалідність, немічність).

У результаті – люди похилого віку опиняються в інтернатах, пансіонатах чи інших соціальних установах, де утримуються державним коштом.

Тому законопроєктом пропонується:

  • зобов’язати повнолітніх дітей оплачувати всі витрати соцслужб на утримання літніх батьків, якщо самостійно вони цього робити не можуть або ж не хочуть;
  • надати право спеціалізованим установам із догляду та місцевій владі вимагати відшкодування витрат у судовому порядку, якщо особа відмовляється робити це добровільно;
  • заборонити громадянам, на яких оформлена опіка щодо їхніх батьків, вступати у права спадщини, доки вони не розрахуються в повному обсязі зі спеціалізованими установами.

Зміни для опікунів

Також посилюються вимоги до законних опікунів, які уклали договір довічного утримання та претендують на спадщину свого підопічного.

Зокрема передбачено, що:

  • на таких осіб також накладаються зобов’язання з компенсації витрат соціальних служб, у разі невиконання яких опікуна позбавлять права на спадщину підопічного;
  • опікунів зобов’яжуть матеріально забезпечувати підопічних фіксованою щомісячною сумою, яка не повинна бути не меншою 2 прожиткових мінімуми для непрацездатних осіб (3708 грн – до грудня і 3868 грн – із грудня цього року);

Нині розмір грошового забезпечення визначається тільки за домовленістю сторін.

  • опікуни будуть зобов’язані і утримувати підопічного, і доглядати його у разі необхідності (наразі між доглядом та утриманням можна вибирати, а можна – за бажання – займатися і першим, і другим);
  • державні та приватні установи з догляду за людьми похилого віку, а також місцеві органи влади отримають право бути стороною в договорі довічного утримання та догляду і, відповідно, матимуть право успадкувати майно підопічного.

Інші важливі зміни

Крім того, законопроєктом суттєво розширюються повноваження органів опіки та піклування. Відтепер без їхнього дозволу опікун не зможе здавати в оренду майно підопічного. Те саме стосуватиметься і дітей, на яких оформлена опіка щодо їхніх батьків.

Наразі таке обмеження діє лише щодо продажу або обміну житла.

Крім цього, органи опіки зможуть заблокувати будь-яку угоду щодо майна особи, яка перебуває під опікою. Заборону накладуть у випадку, якщо під час перевірки з’ясується, що між опікуном і підопічним не досягнуто згоди щодо відчуження або оренди майна, або ж органу опіки буде здаватися, що запланована операція з майном суперечить інтересам підопічного.

Джерело: Діалоги

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень