У двох замерзлих на Кореччині бабусь раптом з'явилися родичі, які борються за спадок

Їх більше десятка

На смерті від холоду історія двох сестер-пенсіонерок в селі Старий Корець не завершилася. Журналісти програми «Вікна» на СТБ готували сюжет про двох бабусь, які жили в злиднях, маючи під подушками десятки тисяч гривень. Друга половина випуску присвячена родичам загиблих, які «як з неба посипалися», коли почули про можливий немалий спадок. Про це журналістам телеканалу поскаржився голова Жадківської сільради Ігор Якубець, якому просто під час зйомок надокучали дзвінками новоявлені родичі.

Бачте, родина з’являється. Якась ще троюрідна знайшлася. А як ховати, то не було кому.

Скриншот з програми "Вікна". Це голова Жадківської сільрали Ігор Якубець говорить по телефону із черговою родичкою

Один із таких навіть прийшов на місце, де жили жінки, під час того, коли знімальна група «кадрувала» територію.

Як пояснює чоловік:

Мій  батько двоюрідний, а я двоюрідний якийсь племінник.

Скриншот з програми "Вікна". Це Микола. "Якийсь двоюрідний племінник"

Усього є близько десятка претендентів на спадок, каже Ігор Якубець журналістам "СТБ". Сюжет завершується словами:

Кому дістанеться занедбана хата, а головне - гроші, тепер вирішуватиме суд.

Зазначимо, що на випадок відсутності складеного та затвердженого нотаріально заповіту у померлого, в Цивільному кодексі України прописані п'ять черг заповіту. У разі відсутності спадкоємців першої за порядком черги, спадок передають наступній.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Громадянин може стати спадкоємцем незалежно від віку, статі, стану здоров'я тощо. Отже, спадкоємцями можуть бути не тільки дієздатні, але й недієздатні громадяни. В останньому випадку відповідні дії, необхідні для прийняття спадщини, здійснюють їх законні представники — батьки, усиновителі, опікуни.

Існує п'ять черг спадкування за законом:

1 черга: діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (Стаття 1261 Цивільного кодексу України)

2 черга: рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері (ст.1262 ЦК України)

3 черга: рідні дядько та тітка спадкодавця (ст.1263 ЦК України)

4 черга: особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менше, як п'ять років до часу відкриття спадщини (ст.1264 ЦК України)

5 черга: інші родичі до шостого ступеня спорідненості включно, утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї (ст.1265 ЦК України)

Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

До родичів четвертого ступеня споріднення належать діти рідних племінників та племінниць спадкодавця (двоюрідні онуки та онучки) і рідні брати та сестри його діда та баби (двоюрідні дід та баба).

До родичів п'ятого ступеня споріднення — діти його двоюрідних онуків і онучок (двоюрідні правнуки та правнучки), діти його двоюрідних братів та сестер (двоюрідні племінниці та племінники), діти його двоюрідних дідів та бабок (двоюрідні дядьки та тітки).

Родичі шостого ступеня споріднення це — діти його двоюрідних правнуків та правнучок (двоюрідні праправнуки та праправнучки), діти його двоюрідних племінників та племінниць (троюрідні онуки та онучки), діти його двоюрідних дядьків та тіток (троюрідні брати та сестри).

Утриманцем вважається неповнолітня або непрацездатна особа, яка не була членом сім'ї спадкодавця, але не менш як п'ять років одержувала від нього матеріальну допомогу, що була для неї єдиним або основним джерелом засобів до існування.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень