В обіг «викинули» мічені банкноти у 500 і 1000 грн: Банкомати і термінали їх не приймають

Усі поповнення апарати блокують

Українські банки та мережі вуличних терміналів припинили прийом банкнот номіналом 500 грн та 1000 грн. Причиною такої ситуації стало потрапляння в обіг викраденої в окупованому Херсоні готівки зі сховища Ощадбанку.

Про обмеження вже повідомили мережа IBox, ПриватБанк та ПУМБ. Попередньо відомо, що операції блокують через банкомати з функцією cash-in та ПТКС.

Зараз спостерігаються масові випадки поповнення терміналів IBOX 500 та 1000 гривневими купюрами неплатіжного стану, які були виведені з обігу в сховищах банків у Херсоні.

Купюри вже виявили в Одесі, Києві та на заході України. Встановити їхню непридатність без візуального огляду, безпосередньо у терміналі, неможливо. На банкнотах видно сліди від діркопробивача, бо їх таким чином працівники банку вивели з обігу.

Про це ми писали тут: Остерігайтеся дірявих купюр: окупанти

Клієнтам пропонують розмінювати свої дійсні банкноти на дрібніші, аби здійснити грошові операції через банкомати і термінали.

Ощадбанк  пояснив ситуацію

На тимчасово окупованих територіях працювало багато банківських установ. Спосіб пошкодження купюр для всіх банків встановлено регулятором. Простежити, з якої з тимчасово окупованих областей та зі сховища якого саме банку походять пошкоджені купюри, наразі практично неможливо, зазначили у пресслужбі банку.

При цьому в Ощадбанку зазначили, що дійсно при загрозі захоплення сховища окупантами співробітники Ощадбанку у  встановленому порядку здійснюють механічне  пошкодження купюр, про що повідомляють регулятора.

НБУ просить громадян бути уважними

У готівковий обіг потрапили банкноти гривні, навмисно пошкоджені банками під час дії воєнного стану, з територій, які перебувають в тимчасовій окупації. Ці гроші викрали окупанти або мародери з захоплених відділень банків.

- Наразі до Національного банку надійшли на дослідження від банків подібні банкноти. Просимо бізнес і громадян бути уважними, зауважують у пресслужбі НБУ.

Банкноти, які мають очевидні пошкодження або фарбовані мітки не потрібно приймати під час готівкових розрахунків.

Що робити з пошкодженими банкнотами?

Якщо під час розрахунків вам пропонують пофарбовані, розрізані або з отворами банкноти, у жодному разі не приймайте їх. Адже вони перестали бути платіжним засобом. Відмовтесь та попросіть інші.

Доречним також буде повідомити про розповсюджувачів таких банкнот Національній поліції України, щоб зупинити дії зловмисників.

У Нацбанку радять під час воєнного стану віддавати перевагу безготівковим розрахункам, бо вони наразі найбезпечніші.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень