Треба знати кожному: в Україні змінюються правила видачі лікарняних 

Черговий крок для подолання корупції при видачі таких документів 

Лікарняні листки,лікарняний
ФОТО Укрінформ

Аби викорінити корупційну складу при оформленні лікарняних листків Україні розробили чергові нововведення. Законопроєкт уже розроблений і переданий до Верховної Ради. 

Серед змін - Міністерство охорони здоров'я пропонує, аби рішення про видачу чи продовження лікарняного ухвалював лікар з деперсоналізованими даними, і без прив’язки до території.

 

Тобто фактично сімейний лікар на цей процес уже ніяк не впливатиме. Рішення прийматиме лікар, підключений до системи, і фізично він може знаходиться в іншому куточку країни. 

У МОЗ впевнені, що зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» дозволить «зробити більш ефективним процес встановлення факту тимчасової непрацездатності».

Якщо потрібно буде перевірити медвисновки про тимчасову непрацездатність, наскільки вони обґрунтовані та чи варто їх подовжувати, до перевірки будуть залучені уповноважені лікарі. Їх відбиратиме, за заявою МОЗ, прозора автоматизована процедура за допомогою ЕСОЗ, тобто Електронної системи охорони здоров’я.

Лікар який ухвалюватиме рішення - керуватиметься виключно показниками здоров'я пацієнта, і не буде бачити ані міста з якого пацієнт, ані його персональних даних. Ініціатори змін вважають, що це дозволить мінімізувати ризики при ухваленні рішення щодо обґрунтованості медвисновку. Водночас медзаклади зможуть оскаржити рішення про визнання листка непрацездатності необґрунтованим.

Зміни в законодавстві, переконує міністерство, також дозволять врегулювати питання страхових виплат на основі паперових лікарняних, які ще використовують у виключних випадках у зв’язку з воєнним станом в Україні.

Для того, щоб лікар оформив електронний листок непрацездатності (лікарняний), пацієнту потрібно особисто прийти і медзаклад.

Джерело: kremen.today

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень