«Треба готуватися»:  Астроном пояснив дивовижне явище над Київщиною

Раніше ці явища були більш рідкісні

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Напередодні у небі над Київською областю українці мали можливість спостерігати сріблясті хмари.

Завідувач лабораторії Головної астрономічної обсерваторії НАН України Іван Крячко розповів, що сріблясті хмари унікальні тим, що їх не так часто можна спостерігати.

Це періодичне явище., але побачити його не так просто. Є певний період часу (кінець травня - початок серпня), коли ці хмари можна бачити у нашій, Північній півкулі Землі, – розповів Іван Крячко.

Сріблясті хмари виникають на висоті близько 80 кілометрів над поверхнею Землі. Це – найвищі хмари, які взагалі можуть виникати в атмосфері Землі.  

За словами астронома, для того, щоб виникли сріблясті хмари, потрібні три речі:

  • водяна пара;
  • пил;
  • низька температура.

Історики науки кажуть, що у ХІХ-ХХ століттях вони були більш рідкісними, ніж зараз. Нині їх бачать частіше, тому що людство викидає в атмосферу, зокрема, метан. Більше пилу підіймається. Дехто навіть вказує на те, що на це можуть впливати запуски ракет, адже коли вони стартують, то викидають також багато різних нехороших речовин. І все це підіймається туди, на висоту 80 кілометрів, і замерзає. Тому сріблясті хмари зараз трапляються частіше, ніж було раніше, коли атмосфера була чистішою, – пояснив астроном.

Він додав, що дехто із дослідників вважає, що найкраще намагатися побачити це явище вранці.

Потрібно вийти або рано ввечері (перед настанням ночі), або рано вранці. Тобто до цього треба готуватися. Просто так, або випадково, можна це побачити. Проте якщо вже точно хочеться це в житті побачити, поспостерігати, потрібно робити це свідомо, цілеспрямовано. У той період, коли їх можна побачити, – каже Іван Крячко.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень