ТОП-5 рецептів, які можна приготувати на Масницю, крім млинців

Цього року Масниця починається 24 лютого і триватиме до 1 березня

Масниця – традиційне свято слов'ян. Воно прийшло до нас ще з дохристиянських часів.

Раніше цим  святом люди зустрічали весну. Нині ж Масниця починається за тиждень до початку Великого посту.

На Масницю традиційно готують млинці, які символізували сонце. Втім, крім млинців, можна приготувати вареники, сирники, рибні страви, деруни та різноманітну випічку.

Вареники на кефірі з сиром

Для тіста вам знадобиться:

  • 1 склянка кефіру
  • 2,5-3 склянки борошна
  • 1 яйце
  • 1 ч. ложка цукру
  • 1/3 ч. ложки соди
  • Дрібка солі

 

Для начинки потрібно:

  • 250 г сиру
  • 1 яєчний жовток
  • 2 ст. ложки цукру
  • Щіпка солі

 

Приготування:

Налийте в місткість кефір, додайте яйце, цукор, сіль та соду. Розмішайте до однорідності та залиште суміш постояти 5 хвилин. Потім поступово додайте борошно.

Накрийте тісто і залиште його на 15 хвилин. Поки тісто відпочиває, приготуйте начинку. Протріть сир через сито. Додайте жовток, цукор і сіль. Розмішайте до однорідного стану.

Сформуйте з тіста ковбаску і наріжте її на шматочки. Кожен такий шматочок трохи розплескайте.

Зліпіть вареники й викладіть їх на поверхню столу, посипану борошном. Відваріть їх у підсоленій воді. Після того як вареники спливуть, варіть їх ще 3-4 хвилини.

Сирники з маком

Вам знадобиться:

  • 300 г сиру
  • 1 ст. л цукру
  • 1 яйце
  • 1,5 ст. л маку
  • 3 ст. л борошна
  • Ванілін
  • Щіпка солі

 

Приготування:

Розімніть сир виделкою разом з цукром та додайте всі інші інгредієнти.

На присипаній борошном поверхні сформуйте з тіста ковбаску.

Розріжте її на шість частин, надайте форму, обваляйте їх у борошні та обсмажте на олії.

Пиріг з лососем з листкового тіста

Вам знадобиться:

  • 700 г філе лосося (або інший червоної риби)
  • 400 г листкового тіста
  • 1 яйце
  • 70 г вершкового масла
  • 1 лимон
  • 1 пучок зелені (петрушки, кропу, шпинату)
  • 6-7 печериць
  • Сіль, перець, спеції – за смаком

 

Приготування:

Замаринуйте рибу: натріть філе сіллю і спеціями, збризніть його соком половини лимона. З іншої половини лимона натріть цедру.

Розімніть вершкове масло кімнатної температури, дрібно поріжте зелень. Змішайте масло з лимонною цедрою та зеленню.

Наріжте тонкими скибками гриби  та обсмажте їх.

Листкове тісто розділіть на дві частини й розкачайте так, щоб філе лосося помістилося на одній з частин. Викладіть рибу на тісто, змастіть соусом з масла і зелені, а зверху викладіть обсмажені гриби. Та накрийте другою половиною тіста.

Збийте яйце, змастіть краї та верх пирога.

Поставте пиріг в розігріту до 200 ° С духовку, зробивши зверху три невеликих проколи вилкою. Випікати пиріг потрібно 25-30 хвилин.

Деруни з грибами та сметаною в духовці

Вам знадобиться:

  • 5 картоплин
  • 1 яйце
  • 2 цибулини
  • 2 ст. л пшеничного борошна
  • 1 зубчик часнику
  • 4-5 печериць
  • Суміш перців – за смаком
  • Сіль за смаком
  • Олія – для смаження

 

Приготування:

Картоплю, одну цибулину і часник почистьте і натріть на тертці. Додайте просіяне борошно, яйце, сіль і перець та перемішайте.

Розігрійте сковороду, влийте олію і столовою ложкою викладіть тісто. Обсмажте з двох сторін до готовності. Деруни повинні бути рум'яного кольору.

Цибулю і гриби тонко наріжте. Обсмажте на окремій сковороді до золотистого кольору. Трохи посоліть.

Візьміть два керамічних горщики. На дно викладіть перший шар дерунів.

Потім додайте приблизно по столовій ложці сметани і смажені гриби з цибулею. Повторіть шари.

Розігрійте духовку до 180-200 ° С і поставте туди горщики на 20 хвилин. Запікайте під кришечками.

Старовинний медовий збитень

Вам знадобиться:

  • 1 л води
  • 150 г меду
  • 100 г цукру
  • 2 бутони гвоздики
  • 1 лавровий лист
  • 1 паличка кориці
  • Щіпка кардамону
  • 1 ч. л тертого імбиру
  • Щіпка гострого червоного перцю
  • 100 мл яблучного соку

 

Приготування:

У невеликій каструлі закип'ятіть воду, додайте цукор і мед і перемішайте.

Додайте в каструлю спеції і кип'ятіть на повільному вогні 10-15 хвилин.

Влийте в гарячий напій яблучний сік (краще – свіжовичавлений).

Подавайте збитень гарячим.

У напій можна додати тонкі скибочки лимона.

За матеріалами сайту Сьогодні

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному втрачено сумку з дитячими речами

Втрачено чорну сумку - шопер з малюнком палаючий кремль в районі Автовокзалу, садок 56. В сумці були дитячий рюкзак та дитяча сумочка з іграшковим птахом папугою. 

Собаку по кличці Сем шукають у Рівному

Пес втік після обстрілів. Він має довгу світлу шерсть, довгі лапи та гострі вуха. Може бути в районі Віденської, Щасливого, Мототреку або Радіозаводу. Номери власників: 068-28-97-319 або 068-041-14-08

У Рівному знайшли посвідчення учасника бойових дій

У Рівному на зупинці 12 школа, знайшли посвідчення учасника бойових дій. Документ виданий, на ім'я Рогожніков Віктор Петрович. За деталями звертайтесь за номером: 099 92 60 612

Більше оголошень