ТОП-10 кулінарних «шедеврів» із відривного календарика 2008 року (РЕЦЕПТИ)

Можливо й смачно

До рук нашої редакції потрапив відривний календар з рецептами страв і порадами на кожен день.

Серед запропонованих страв у календарі були й доволі незвичні.

via GIPHY

Першим нам на очі потрапила типова намазка на хліб – ракове масло. Однак спосіб приготування здивував.  Господині-експериментаторки, записуйте:

РАКОВЕ МАСЛО

На 100 г ракового масла – 4-5 панцирів раків, 110 г вершкового масла, 0,5 ложки томату-пюре.

Панцирі варених раків трохи підсушити, додати вершкове масло і невелику кількість томату-пюре та розтовкти у ступці. Одержану масу підсмажити.

Як тільки жир набуде червонувато-жовтого кольору, додати гарячу воду, закип’ятити, зняти з вогню і за 25-30 хв процідити. Коли жир спливе на поверхню й остигне, обережно зняти його. 

***

Якщо не стомилися збирати ракове масло з води, то ось вам продовження розваги:

РАКОВИЙ СОУС

Добре до риби.

На 1 склянку соусу – 120 г вершкового масла, 40 г ракового масла ;), 3 жовтки, 0,5 лимона.

Сирі яєчні жовтки розтерти з вершковим та раковим маслом, проварювати на водяній бані, доки нне загуснуть, при безперервному помішуванні, потім додати лимонний сік. Соус перемішати та процідити.

Рекомендуємо: додавати до незнайомих продуктів або макаронних виробів.

***

Подивись на мене і на себе, на мене, і ще раз на себе, і ще раз на мене. Так, я – на коні! Адже ти їси фалафель, а я:

ГОРІХОВІ КОТЛЕТИ

8-10 обчищених ядер волоських горіхів двічі пропустити крізь м’ясорубку разом з 3-4 обчищеними сирими картоплинами і 2 цибулинами. Додати 2 ст. ложки манних круп, сире яйце. Посолити, поперчити, добре вимісити. Зліпити котлети і підсмажити їх в олії. Подаючи до столу, полити майонезом.

***

- Синку, що ти робиш?

- Драчену, мамо!

- Що?! Як ти смієш!

- Мамо, ти настільки не любиш білоруську національну кухню?

Отож, національна білоруська страва – ДРАЧЕНА. Не з картоплі.

6 яєць, 100 г черствого білого хліба, 5 ст. ложок молока, 0,75 скланки тертого твердого (голландського) сиру, 50 гр вершкового масла.

З пшеничного хліба зрізати скориночку, а м’якоть нарізати дрібними шматочками і залити гарячим молоком. Дати хлібу набрякнути, після чого додати в нього 0,5 склянки тертого сиру, сирі жовтки та все добре перемішати.

Білки збити з щіпкою дрібної солі в міцну піну і обережно ввести в хлібну масу. Глибоку пательню рясно змастити вершковим маслом, викласти в неї підготовлену суміш, розрівняти поверхню, посипати тертим сиром, що залишився, і запекти в духовці на помірному вогні до готовності.

Готову драчену полити розтопленим вершковим маслом і подати до столу в тій самій пательні, в якій вона запікалася.

***

Супи можуть бути не лише наваристі чи пісні, але й солодкі. Є ягоди. Є дитина, яка не хоче їсти суп? Камон, погнали готувати:

СУП ЯГІДНИЙ З СИРНИМИ  ГАЛУШКАМИ

via GIPHY

Для супу: 400 г чорної смородини, 160 г цукру, 20 г картопляного крохмалю, 1 л води.

Для галушок: 400 г сиру, 4 яйця, 20 г цукру, 40 г пшеничного борошна, щіпку солі.

Смородину промити, розім’яти дерев’яною ложкою і злегка віджати сік. Вичавки залити гарячою водою і прокип’ятити. Відвар процідити, покласти в нього цукор і, помішуючи, довести до кипіння.

Крохмаль розвести в холодній воді, влити при безперервному помішуванні в ягідний відвар і додати віджатий сік.

Приготувати галушки: розім’яти сир і вимішати його з яйцями, цукром, борошном і сіллю.

З отриманого тіста скачати невеликі кульки, відварити їх в підсоленій воді, вийняти шумівкою. Як охолонуть, розкласти по тарілках і залити охолодженим супом.

***

КАЛАМА

Це ісламська філософія, місто в Чилі та у штаті Вашингтон і римська колонія, а ще - хліб у киргизькій кухні.

Але у нашому календарику - це страва з цибулею, картоплею та м’ятою.

500 г зеленої цибулі нарізати шматочками, а 6 картоплин – соломкою. Укласти їх пошарово в широкий посуд. Кожен шар посипати сіллю, червоним меленим перцем рубаною зеленню петрушки та м’ятою.

Розтоплене вершкове масло змішати з томатною пастою, влити в каламу, додати 1 ч ложку борошна, розведеного в 0,25 склянки води, і варити на слабкому вогні. Подати з кислим молоком.

***

Любите пити горілку, варені яйця та картоплю фрі? А тепер уявимо, що буде, якщо змішати це все разом:

ЯЙЦЯ «СУНХУА ФРІ»

На 2 яйця – 30 г смальцю, 1 ст. ложка крохмалю, 1 ст. ложка борошна, по 15-20 г ріпчастої цибулі та часнику, 0,5 яйця, 1 ч. ложка оцту, настояного на імбирі, 1 ч. ложка цукру; сіль.

Варені круті яйця обчистити від шкаралупи, розрізати кожне на 6 частинок, змочити в суміші яйця з крохмалем, розбавленим навпіл холодною водою, обкачати в борошні та обсмажити у фритюрі.

Одночасно в окрему посудину покласти пошатковану ріпчасту цибулю, нарізані вздовж зубки часнику, цукор, влити незаправлений бульйон, горілку, соєвий соус, оцтовий настій імбиру, додати сіль та крохмаль, розбавлений водою 1:2.

На сильно нагріту пательню покласти яйця і смажити їх декілька хвилин, струшуючи пательню та вливаючи підготовлену суміш і розтоплений жир.

***

Вдома лишилося багато квасолі, її треба кудись дівати, але ви хочете торта, а не рагу. Пффф:

ТОРТ КВАСОЛЕВИЙ

Для тіста: 300 г великої білої квасолі, 50 г горіхів, 50 г гіркого мигдалю або мигдальної есенції, 150 г цукру, 6 яєць.

Для помадки: 100 г шоколаду, 200 г цукру, 250 г вершкового масла, 2 жовтки, 0,25 склянки настою кави.

Квасолю замочити на ніч. (Вночі ще раз подумати чи готові ви це готувати, чи все ж таки зварити борщ).

Зварити квасолю до напівготовності, очистити від шкірки, просушити, змолоти. З білків збити густу піну, додаючи по ложці цукру.

Швидко влити жовтки, збиваючи, додати мелену квасолю, горіхи, гіркий мигдаль або кілька крапель мигдальної есенції, вимішати і викласти у змащену жиром і посипану сухарями тортівницю. Пекти в духовці (200° С) протягом 35 хв.

Холодний торт покрити шоколадною помадною, оздобити аґрусовим варенням без сиропу і мигдалем, боки обсипати посіченими горіхами або мигдалем.

Помадку приготувати так: вершкове масло збити до утворення піни, поступово додаючи по жовтку і по ложці холодної чорної кави, звареної з цукром. Коли маса стане пухкою, додати теплий шоколад.

***

- Доброго дня, я ваш офіціант Павло. Щось замовлятимете одразу?

- Так. Принесіть для початку бокал чогось незвичайного. На ваш вибір.

- Більше жодного слова!

ЯЙЦЯ У БОКАЛАХ ІЗ ШИНКОЮ

via GIPHY

На 1 яйце 15 г шинки, 5 г сиру, 5 г вершкового масла, 5 г ріпчастої цибулі, 3 г салати, сіль – за смаком.

Бокали змастити маслом й обкласти скибочками шинки. У кожен бокал випустити одне яйце, посипати його тертим сиром і посолити. Бокали поставити в каструлю з окропом (шар води заввишки приблизно 1 см), накрити кришкою і варити 2-3 хв.

Готові яйця викласти на листки салату і посипати ріпчастою цибулею. Замість шинки бокали можна наповнити вареним мозком, січеним м’ясом птиці, печінкою, вашим дипломом про вищу освіту, тушкованою рибою, спаржею, шпинатом, зеленим горошком, грибами (все у вареному, смаженому чи тушкованому вигляді).

***

Хочете мати великі груди, але втомилися постійно їсти капусту? Урізноманітніть свою дієту:

ЛИСТЯ КАПУСТЯНЕ ПІД СОУСОМ

Листя капусти 1 кг відварити в підсоленій воді, скласти конвертами і обсмажити у вершковому маслі. Спасерувати 1 ст. ложку борошна в 2 ст. ложках вершкового масла, розвести 1,5 склянки гарячого молока, проварити, помішуючи, 10 хв і посолити.

Залити цим соусом капусту, посипати 3 ст ложками тертого твердого сиру, збризнути розтопленим вершковим маслом і запікати в духовці 10-15 хв.

***

Мріяли складати мозаїки на стінах храмів, але доля склалася інакше. Не біда. Мозаїку можна скласти на кухні. Навіть з яєць!

ЯЙЦЯ «МОЗАЇКА» (банкетна страва)

На 12 яєць – 50 г білих грибів або печериць, 75 г зеленої квасолі, 550 г желе, 20 салату, 12 скибочок білого хліба, спеції сіль – за смаком.

Поверхню круглого чи видовженого блюда вкрити шаром желе. Приготувати мозаъку з попередньо нарызаних дрібними кубиками варених крутих яєць, грибів та вареної квасолі і викласти на блюдо.

Зверху покласти випускні яйця так, щоб вони були оточені кубиками мозаїки.

На кожному яйці розмістити по шматочку білого гриба і все це вкрити шаром желе. Приготовану в такий спосіб страву перекинути на інше блюдо і подати, загарнірувавши грінками. (Грінки вирізати у формі серця, вкрити салатом і залити желе). Між грінками розташувати букетики салату.

ДЯКУЄМО, ЩО ДОЧИТАЛИ ДО КІНЦЯ. ВИ МОЛОДЕЦЬ ;)

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень