ТОП-10 кулінарних «шедеврів» із відривного календарика 2008 року (РЕЦЕПТИ)
Можливо й смачно
До рук нашої редакції потрапив відривний календар з рецептами страв і порадами на кожен день.
Серед запропонованих страв у календарі були й доволі незвичні.
Першим нам на очі потрапила типова намазка на хліб – ракове масло. Однак спосіб приготування здивував. Господині-експериментаторки, записуйте:
РАКОВЕ МАСЛО
На 100 г ракового масла – 4-5 панцирів раків, 110 г вершкового масла, 0,5 ложки томату-пюре.
Панцирі варених раків трохи підсушити, додати вершкове масло і невелику кількість томату-пюре та розтовкти у ступці. Одержану масу підсмажити.
Як тільки жир набуде червонувато-жовтого кольору, додати гарячу воду, закип’ятити, зняти з вогню і за 25-30 хв процідити. Коли жир спливе на поверхню й остигне, обережно зняти його.
***
Якщо не стомилися збирати ракове масло з води, то ось вам продовження розваги:
РАКОВИЙ СОУС
Добре до риби.
На 1 склянку соусу – 120 г вершкового масла, 40 г ракового масла ;), 3 жовтки, 0,5 лимона.
Сирі яєчні жовтки розтерти з вершковим та раковим маслом, проварювати на водяній бані, доки нне загуснуть, при безперервному помішуванні, потім додати лимонний сік. Соус перемішати та процідити.
Рекомендуємо: додавати до незнайомих продуктів або макаронних виробів.
***
Подивись на мене і на себе, на мене, і ще раз на себе, і ще раз на мене. Так, я – на коні! Адже ти їси фалафель, а я:
ГОРІХОВІ КОТЛЕТИ
8-10 обчищених ядер волоських горіхів двічі пропустити крізь м’ясорубку разом з 3-4 обчищеними сирими картоплинами і 2 цибулинами. Додати 2 ст. ложки манних круп, сире яйце. Посолити, поперчити, добре вимісити. Зліпити котлети і підсмажити їх в олії. Подаючи до столу, полити майонезом.
***
- Синку, що ти робиш?
- Драчену, мамо!
- Що?! Як ти смієш!
- Мамо, ти настільки не любиш білоруську національну кухню?
Отож, національна білоруська страва – ДРАЧЕНА. Не з картоплі.
6 яєць, 100 г черствого білого хліба, 5 ст. ложок молока, 0,75 скланки тертого твердого (голландського) сиру, 50 гр вершкового масла.
З пшеничного хліба зрізати скориночку, а м’якоть нарізати дрібними шматочками і залити гарячим молоком. Дати хлібу набрякнути, після чого додати в нього 0,5 склянки тертого сиру, сирі жовтки та все добре перемішати.
Білки збити з щіпкою дрібної солі в міцну піну і обережно ввести в хлібну масу. Глибоку пательню рясно змастити вершковим маслом, викласти в неї підготовлену суміш, розрівняти поверхню, посипати тертим сиром, що залишився, і запекти в духовці на помірному вогні до готовності.
Готову драчену полити розтопленим вершковим маслом і подати до столу в тій самій пательні, в якій вона запікалася.
***
Супи можуть бути не лише наваристі чи пісні, але й солодкі. Є ягоди. Є дитина, яка не хоче їсти суп? Камон, погнали готувати:
СУП ЯГІДНИЙ З СИРНИМИ ГАЛУШКАМИ
Для супу: 400 г чорної смородини, 160 г цукру, 20 г картопляного крохмалю, 1 л води.
Для галушок: 400 г сиру, 4 яйця, 20 г цукру, 40 г пшеничного борошна, щіпку солі.
Смородину промити, розім’яти дерев’яною ложкою і злегка віджати сік. Вичавки залити гарячою водою і прокип’ятити. Відвар процідити, покласти в нього цукор і, помішуючи, довести до кипіння.
Крохмаль розвести в холодній воді, влити при безперервному помішуванні в ягідний відвар і додати віджатий сік.
Приготувати галушки: розім’яти сир і вимішати його з яйцями, цукром, борошном і сіллю.
З отриманого тіста скачати невеликі кульки, відварити їх в підсоленій воді, вийняти шумівкою. Як охолонуть, розкласти по тарілках і залити охолодженим супом.
***
КАЛАМА
Це ісламська філософія, місто в Чилі та у штаті Вашингтон і римська колонія, а ще - хліб у киргизькій кухні.
Але у нашому календарику - це страва з цибулею, картоплею та м’ятою.
500 г зеленої цибулі нарізати шматочками, а 6 картоплин – соломкою. Укласти їх пошарово в широкий посуд. Кожен шар посипати сіллю, червоним меленим перцем рубаною зеленню петрушки та м’ятою.
Розтоплене вершкове масло змішати з томатною пастою, влити в каламу, додати 1 ч ложку борошна, розведеного в 0,25 склянки води, і варити на слабкому вогні. Подати з кислим молоком.
***
Любите пити горілку, варені яйця та картоплю фрі? А тепер уявимо, що буде, якщо змішати це все разом:
ЯЙЦЯ «СУНХУА ФРІ»
На 2 яйця – 30 г смальцю, 1 ст. ложка крохмалю, 1 ст. ложка борошна, по 15-20 г ріпчастої цибулі та часнику, 0,5 яйця, 1 ч. ложка оцту, настояного на імбирі, 1 ч. ложка цукру; сіль.
Варені круті яйця обчистити від шкаралупи, розрізати кожне на 6 частинок, змочити в суміші яйця з крохмалем, розбавленим навпіл холодною водою, обкачати в борошні та обсмажити у фритюрі.
Одночасно в окрему посудину покласти пошатковану ріпчасту цибулю, нарізані вздовж зубки часнику, цукор, влити незаправлений бульйон, горілку, соєвий соус, оцтовий настій імбиру, додати сіль та крохмаль, розбавлений водою 1:2.
На сильно нагріту пательню покласти яйця і смажити їх декілька хвилин, струшуючи пательню та вливаючи підготовлену суміш і розтоплений жир.
***
Вдома лишилося багато квасолі, її треба кудись дівати, але ви хочете торта, а не рагу. Пффф:
ТОРТ КВАСОЛЕВИЙ
Для тіста: 300 г великої білої квасолі, 50 г горіхів, 50 г гіркого мигдалю або мигдальної есенції, 150 г цукру, 6 яєць.
Для помадки: 100 г шоколаду, 200 г цукру, 250 г вершкового масла, 2 жовтки, 0,25 склянки настою кави.
Квасолю замочити на ніч. (Вночі ще раз подумати чи готові ви це готувати, чи все ж таки зварити борщ).
Зварити квасолю до напівготовності, очистити від шкірки, просушити, змолоти. З білків збити густу піну, додаючи по ложці цукру.
Швидко влити жовтки, збиваючи, додати мелену квасолю, горіхи, гіркий мигдаль або кілька крапель мигдальної есенції, вимішати і викласти у змащену жиром і посипану сухарями тортівницю. Пекти в духовці (200° С) протягом 35 хв.
Холодний торт покрити шоколадною помадною, оздобити аґрусовим варенням без сиропу і мигдалем, боки обсипати посіченими горіхами або мигдалем.
Помадку приготувати так: вершкове масло збити до утворення піни, поступово додаючи по жовтку і по ложці холодної чорної кави, звареної з цукром. Коли маса стане пухкою, додати теплий шоколад.
***
- Доброго дня, я ваш офіціант Павло. Щось замовлятимете одразу?
- Так. Принесіть для початку бокал чогось незвичайного. На ваш вибір.
- Більше жодного слова!
ЯЙЦЯ У БОКАЛАХ ІЗ ШИНКОЮ
На 1 яйце 15 г шинки, 5 г сиру, 5 г вершкового масла, 5 г ріпчастої цибулі, 3 г салати, сіль – за смаком.
Бокали змастити маслом й обкласти скибочками шинки. У кожен бокал випустити одне яйце, посипати його тертим сиром і посолити. Бокали поставити в каструлю з окропом (шар води заввишки приблизно 1 см), накрити кришкою і варити 2-3 хв.
Готові яйця викласти на листки салату і посипати ріпчастою цибулею. Замість шинки бокали можна наповнити вареним мозком, січеним м’ясом птиці, печінкою, вашим дипломом про вищу освіту, тушкованою рибою, спаржею, шпинатом, зеленим горошком, грибами (все у вареному, смаженому чи тушкованому вигляді).
***
Хочете мати великі груди, але втомилися постійно їсти капусту? Урізноманітніть свою дієту:
ЛИСТЯ КАПУСТЯНЕ ПІД СОУСОМ
Листя капусти 1 кг відварити в підсоленій воді, скласти конвертами і обсмажити у вершковому маслі. Спасерувати 1 ст. ложку борошна в 2 ст. ложках вершкового масла, розвести 1,5 склянки гарячого молока, проварити, помішуючи, 10 хв і посолити.
Залити цим соусом капусту, посипати 3 ст ложками тертого твердого сиру, збризнути розтопленим вершковим маслом і запікати в духовці 10-15 хв.
***
Мріяли складати мозаїки на стінах храмів, але доля склалася інакше. Не біда. Мозаїку можна скласти на кухні. Навіть з яєць!
ЯЙЦЯ «МОЗАЇКА» (банкетна страва)
На 12 яєць – 50 г білих грибів або печериць, 75 г зеленої квасолі, 550 г желе, 20 салату, 12 скибочок білого хліба, спеції сіль – за смаком.
Поверхню круглого чи видовженого блюда вкрити шаром желе. Приготувати мозаъку з попередньо нарызаних дрібними кубиками варених крутих яєць, грибів та вареної квасолі і викласти на блюдо.
Зверху покласти випускні яйця так, щоб вони були оточені кубиками мозаїки.
На кожному яйці розмістити по шматочку білого гриба і все це вкрити шаром желе. Приготовану в такий спосіб страву перекинути на інше блюдо і подати, загарнірувавши грінками. (Грінки вирізати у формі серця, вкрити салатом і залити желе). Між грінками розташувати букетики салату.
ДЯКУЄМО, ЩО ДОЧИТАЛИ ДО КІНЦЯ. ВИ МОЛОДЕЦЬ ;)
Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ