Домашні вареники проти магазинних - які дешевші? (ЕКСПЕРИМЕНТ)
Що на рівненському ринку дешевше: вареники чи інгредієнти для їх приготування?
Ми вирішили дізнатись, які вареники дешевші - домашні чи куплені. Для цього спершу відправилися на ринок, щоб провести закупи та підрахунки.
На ринку вареники продаються в кількох місцях. Та це, мабуть, найпопулярніше, адже тут найбільш адекватні ціни.
Ціни на готові вареники:
вареники з картоплею - 19.50 грн
вареники з капустою - 19.50 грн
вареники з картоплею та грибами - 23.10 грн
вареники з лівером - від 40 до 60 грн, залежно від якості та місця, де їх продають
вареники з сиром - від 40 грн (та і сам сир - від 45 грн домашній)
Ціну ми дізналися, тепер час приготувати вареники.
Начинку до них ми купили у привітної пані Валентини, у якої величезний асортимент різних маринадів та салатів.
Ми купили квашеної капусти у пані Валентини, яка коштує 5 грн за 100 грам.
Взагалі, у неї можна купити будь-яку страву за ціною від 5 до 10 грн за 100 грам.
До речі, зараз ціна на овочі з городу (буряк, капуста, морква, картопля, цибуля) - від 5 грн за кілограм.
Починаємо готувати вареники.
Інгредієнти:
Масло, 50 г – 5 грн
Квашена капуста, 300 г – 15 грн
Одне яйце - 1.50 грн
Картопля, 500 г - 2.5 грн
Цибуля, 200 г – 2 грн
Борошно, 700 г - 8.40 грн
Сушений кріп, 5 г - 2 грн
Сіль, перець - за смаком.
Склянка води для тіста
Для початку, посоливши воду, відваримо картоплю. Коли вона буде вже майже готова - присипаємо її зверху кропом. На рафінованій олії підсмажимо цибулю.
Коли картопля зварилася, зливаємо воду, висипаємо піджарку та додаємо масло і ретельно працюємо товкачиком - пюре стане ніжним, смачним та вершковим. А капусту ми протушкували, додавши в неї трішки гірчиці в зернах та посмаживши кілька шматочків м'яса.
Замішуємо тісто. В муку додаємо яйце, дрібку солі і виливаємо спочатку півсклянки з водою. Розмішуємо. Якщо тісто буде дуже сухим, додайте ще трохи води. Після чого розкачуємо качалкою великий і тонкий лист тіста.
Склянкою вирізаємо кружечки. На цьому етапі потрібно діяти швидко, адже тісто підсихає.
Ліпимо вареники.
Cтавимо каструлю з водою на газ, коли закипить - можна кидати вареники і варити 10 хвилин.
У нас вийшло 38,40 грн за 2 кілограми домашніх смачних вареників, а отже кілограм коштує 19.20 грн.
На ринку можна купити готові напівфабрикати за 19.50 грн. Щоправда, на смак вони будуть зовсім іншими. Але, якщо не хочеться морочитись біля плити – у такому разі ідеально підійдуть куплені. Проте ваші близькі, рідні і гості неодмінно оцінять вареники домашнього приготування. Однозначно домашні вареники смачніші!
Тому, якщо важлива швидкість - куплені вареники цілком підійдуть, а якщо смак - домашні кращі. В обох випадках ви не переплатите, щоправда, доведеться пожертвувати або смаком, або швидкістю.
Усім приємного настрою, їжте смачні домашні вареники!
Радіо Трек: НОВИНИ