Готуємо традиційну західноукраїнську паску разом з Радіо Трек (ВІДЕО, 8 ФОТО)

Рецепт Великодньої здоби за 40 гривень у Рівному

Паска – головна страва Великоднього столу. Хліб супроводжує стіл вірян протягом року. Без нього неможливо уявити ані святкування вірянами одного з найважливіших днів у християнській традиції – Воскресіння Ісуса Христа, ані щоденний побут християн.

Саме хліб розділив Ісус після воскресіння зі своїми учнями. Звідси і пішла древня великодня традиція.

У селах люди, що постять, часто збирають заборонені у піст продукти, такі як масло, яйця та молоко. Саме тому рецепти, у яких використовують біля 80 яєць на два кілограми борошна - далеко не дивина. Їх існує безліч, в одному з рецептів у паску навіть додають жовтий і білий імбир (один додає страві кольору, інший – духмяності). 

Рецепт традиційної для Західної України паски

Ми відвідали кілька супермаркетів, аби уточнити ціну великоднього хліба на прилавках. Людей в магазинах чимало, адже саме час запасатись продуктами до Великодня, до того ж, багато супермаркетів пропонують святкові знижки. 

Попри усі «спеціальні пропозиції» в середньому одна паска коштує близько 36 гривень. Як для невеличкої хлібини – трохи дорого, саме тому кореспондент Радіо Трек вирішив провести власне дослідження – приготувати паску власноруч і розповісти вам простий рецепт.

Пекти паску вдома набагато вигідніше, ніж купувати її в магазині.

Інгредієнти:

  • 1 склянка молока – 2 грн
  • 5 домашніх яєць – 7.50 грн
  • 1 склянка цукру – 2.80 грн
  • 1 кг. борошна – 11 грн
  • 100 г масла – 8 грн
  • ванільний цукор – 1 грн
  • 50 г родзинок – 4 грн
  • 50 г дріжджів – 1.30 грн
  • прикраса –  2 грн
  • глазур – 3 грн

Все разом коштуватиме кухарю 42.60 гривень і при цьому в нас виходить три великих паски, одна маленька і шість кексиків, котрі можна прикрасити і віднести на могилу в Провідну неділю. 

Спосіб приготування:

Для початку необхідно приготувати опару для тіста. У велику миску насипаємо три склянки борошна, додаємо дріжджі, посипаємо столовою ложкою цукру і ретельно розминаємо. Додаємо склянку кип’яченого молока.

Опара має сходити 40 хвилин.

Поки опара підходить, збиваємо яйця з цукром та додаємо ванілін. У ще більшу миску переливаємо яйця, а також опару і борошно.

Замішуємо тісто до тих пір, доки не стане густим і перестане прилипати до рук. Тісто повинно сходити 2 години. 

Кожну форму, перед тим як накладати тісто, необхідно змастити олією, аби спечену паску було легше виймати з каструльки. Вже після того, як тісто розфасоване, необхідно дати йому ще постояти в теплому місці, щоб воно підросло.

Випікаємо паски при 180 градусах до повної готовності. Коли паски охолонуть, саме час їх перемазати і прикрасити посипкою.

Весь процес готування у нашому відео:

Смачної вам паски і щасливих свят!

Автор: В. Восьмечудо

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень