То справді «жива вода»: корисні властивості березового соку
Весняний напій допомагає при хворобах шлунково-кишкового тракту
Сезон забору березового соку триває практично до моменту появи перши листочків. Сік можна вважати природними ліками завдяки особливим корисним властивостям.
При цьому корисний як сирий березовий сік, так й квас на його основі.
Склад соку
Сік містить ферменти та біологічні стимулятори, які здатні укріпити імунітет:
- Кальцій
- Магній
- Калій
- Дубильні речовини
- Фітонциди
Завдяки цьому складу березовий сік добре впливає на роботу серцево-судинної системи, має протизапальні та антимікробні властивості.
Властивості соку
Серед корисних властивостей соку неймовірна здатність позбавляти від синдрому хронічної втоми, сонливості. Експерти вважають, що березовий сік незмінний помічник у боротьбі з авітамінозом. Крім того, він відіграє ключову роль у покращенні обміну речовин.
Березовий сік допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, печінки й навіть допомагає запаленні дванадцятипалої кишки, виразці й зниженій кислотності, з захворюваннями жовчного міхура.
А от при утворених каменях у сечовому міхурі, пити березовий сік слід обережно, адже він може спровокувати рух каменів.
При цьому застосування соку показує хорошу динаміку при лікуванні хвороб суглобів, ревматизму, артриту й навіть здолати ураження дихальних шляхів.
У давнину березовий сік використовували навіть для зняття головного болю, щоб позбутися токсинів й загалом для зняття інтоксикації.
Народна медицина та березовий сік
Щоб позбутися нежитю – щоранку необхідно пити свіжий березовий сік (в сезон). У разі кашлю – сік можна підігріти.
Березовий сік широко застосовується і в косметології. Ним можна на деякий час замінити косметичну пінку і тонік, бо цей продукт чудово освіжає й очищає шкіру. Для цього просто вмивайтеся соком вранці.
Сік берези рекомендують для протирання шкіри за екземи, пігментних плям і вугрової висипки, а також для її зволоження й очищення.
Як зберігати березовий сік
Натуральний березовий сік може зберігатися дуже мало. У скляній банці в холодильнику сік можна зберігати не довше ніж 2-3 дні. Але якщо законсервувати сік або приготувати з нього квас, то він простоїть ще кілька місяців.
Пити сік слід свіжим по 1 склянці 3-4 рази на день за пів години до їди. Або замість питної води. На соку також можна варити компоти, киселі, каву, готувати чай і каші.
Джерело: Високий замок
Радіо Трек: НОВИНИ